Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Саблезъба котка 2,5 млн. години по-късно отново по нашите земи

Отвори първият палеопарк в България с възстановка на животни, птици и средата, която са обитавали

Саблезъбият мегантереон „дебне“ зорко всеки посетител. Снимка: Национален природонаучен музей
 - Саблезъба котка 2,5 млн. години по-късно отново по нашите земи

Саблезъбият мегантереон „дебне“ зорко всеки посетител. Снимка: Национален природонаучен музей

Саблезъбата котка мегантереон, древната евразийска пума и гигантският плейстоценски гепард са видове, обитавали земите ни в древността, и днес могат да се разгледат в цял ръст във Вършец. Техни възстановки са разположени в първия в България палеопарк, съобщават от Националния природонаучен музей при БАН. Музеят бе открит на 15 март в Боровия парк в града.

Палеопаркът разполага с модерна музейна експозиция и информационен център, на територията му са показани реконструкции на бозайниците и средата, обитавана от тях. Може да се види как са изглеждали елен еукладоцерос, саблезъба котка мегантереон, лешояд на Бохенски, сокол на Бакалов, древна евразийска пума и гигантския плейстоценски гепард, живели в Европа преди около 2,5 млн. години.

Лешояди на Бохенски върху трупа на етруски носорог. Снимка: Национален природонаучен музей

Фигурите на животните са изработени от художника-анималист Велизар Симеоновски от Природонаучния музей в Чикаго (Field Museum of Natural History). Птиците са дело на Асен Игнатов, орнитолог от Природонаучния музей в София, начинанието е подпомогнато от художниците Георги Пчеларов, Виктор Василев и Златозар Боев.

Сградата на музея. Снимка: Национален природонаучен музей

Около 40 скулптури в естествен ръст представят животните, обитавали тези места по времето на т. нар. вилафранкски биохроноложки стадий от развитието на европейската гръбначна фауна. Те са намерени и описани благодарение на разкопките, проведени от Националния природонаучен музей – БАН в ранноплейстоценското палеонтологично находище до с. Долно Озирово, открито от местния художник Мариан Марков през 1989 г. Определени са вкаменелости от над 160 изкопаеми вида, сред които и нови за науката видове. Това нарежда находището на първо място по видово богатство между ранноплейстоценските находища на Европа.

Разположен на площ от 10 декара, паркът е създаден в изпълнение на европейски трансграничен проект между България и Румъния, осъществен в периода август 2018-а – декември 2021 г. Целият проект е на приблизителна стойност 1,2 милиона лева.

Оригиналната сграда, паркът и някои от фигурите на животните са дело на художника и архитект Симеон Стоилов.

Снимка: Туристически информационен център – Вършец

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах