Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Съблякоха“ статуи на Далчев в Русе

Работници остъргаха патината от бронзовите фигури в градския фонтан

"Поправените" статуи на Любомир Далчев в Русе. Снимка: Arena Media - „Съблякоха“ статуи на Далчев в Русе

"Поправените" статуи на Любомир Далчев в Русе. Снимка: Arena Media

Статуите в градския фонтан в центъра на Русе осъмнаха „съблечени“. Две от бронзовите фигури, създадени от Любомир Далчев преди 50-ина години, са били остъргани от патината, за да блеснат в жълто. Идеята за ремонт на творбите е на архитект Павел Дочев.

Импровизираното „почистване“ на статуите е част от ремонт на русенския площад „Батенберг“ по проекта „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона“ по оперативна програма „Регионално развитие“. Стойността му е 5 408 005 лв., като 4 750 000 лв. са финансиране от Европейския съюз, а останалите 658 005 лв. са собствени средства на Общината в Русе, която е страна по проекта, съобщава сайтът „Фронтално“. Негов автор е архитект Дочев, който осъществява лично надзора над строително-монтажните дейности. Обществената поръчка на общината за 48 000 лв., по която Дочев работи, е спечелена от фирма „Красиинвест“ ЕООД, с едноличен собственик Красимира Панова Русева.

В проекта обаче не е било предвидено да се „поправят“ фигурите във фонтана, твърдят от БНР.

Предишният вид на фигурите.

Фигурите,  преди да бъдат „съблечени“.

Новият вид на фигурите разгневи русенци. Мая Кубратова – художник и преподавател в Националното училище по изкуствата, обяснява пред националното радио, че за да бъде отстранявана естествената патина, натрупана с годините, е било задължително да се иска консултацията на скулптор.

„Първата работа на всеки, когато излее статуя от бронз, е да я патинира, – казва скулпторът Георги Радулов, ученик на Далчев. – Времето прави естествена патина, днес обаче я поставяме веднага. А сега не знам кой отиде да съсипе статуите… Почиствали са ги или с киселина, или с телена четка, което оставя непоправими щети върху тях. Това е абсолютно ненужно, дори вредно. Възможно е да останат следи от киселината върху камъка, което ще разяде основата на статуята. След време ще се получи нова патина, но ще бъде по-грозно, отколкото е било.“

„Нека никой да не претендира, че фигурите са паметници на културата, – коментира пред БНР архитект Дочев. – В цяла България няма обявен официално обявен паметник на културата, който да е създаден след 1940 година.“

Павел Дочев е един от 322-ата регистрирани в Министерството на културата реставратори и консерватори, съгласно Закона за културното наследство. Архитектът има право да издаде писмено разрешение при строителни работи, свързани паметници на културата.

В понеделник в общинската управа на Русе вероятно ще дадат обяснение по случая.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС