Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Саботаж или протекционизъм – Лондон забрани продажба на картина в САЩ

Платно на Джоузеф Райт не може да напуска Великобритания до 16 януари 2020 г., дотогава правителството се надява, че ще се намери английски купувач

Правителството на Великобритания се надява, че картината на Джоузеф Райт ще остане в страната. Снимка: LOWELL LIBSON AND JONNY YARKER LTD - Саботаж или протекционизъм – Лондон забрани продажба на картина в САЩ

Правителството на Великобритания се надява, че картината на Джоузеф Райт ще остане в страната. Снимка: LOWELL LIBSON AND JONNY YARKER LTD

Британското правителство не разреши на американска галерия да купи картина на големия британски художник Джоузеф Райт. Министърката на културата Хелън Уейли наложи временна забрана за износ на Two Boys with a Bladder (Две момчета с мехур), след като базираният в Лос Анджелис музей „Джон Пол Гети“ предложи да го купи от частен собственик, съобщава Би Би Си.

„От първостепенна важност“ е творбите на Райт да останат във Великобритания, смята министърката. Платното е рисувано през 1796 г. и изобразява две момченца, надуващи пикочен мехур от прасе – популярна играчка за онова време.

Джоузеф Райт е смятан за един от най-важните творци на XVIII в. и е познат с картините си, на които обектите или лицата обикновено са осветени от светлината на свещ. Често се вдъхновява от научни или индустриални теми. Роден през 1734 г., той се обучава в Лондон, но твори главно в Дарби – по този начин става първият голям английски художник, работил извън пределите на Лондон.

Музеят на името на Джон Пол Гети обяви намерението си да откупи картината от частен собственик през юни 2019 г. В колекцията си те вече имат 2 творби на Райт. Твърди се, че произведението не е излагано пред публика от XVIII в. насам.

Но правителството наложи забрана за експортирането на картината до 16 януари 2020 г., като надеждите са, че в това време ще се появи британски купувач за струващото 3,5 млн. паунда платно.

„Тази картина ни предлага шанс да научим повече за методите на работа на Райт и се надявам, че ще се намери купувач, който да спаси този шедьовър, за да може да бъде изучен и показан пред публика“, обосновава се Хелън Уейли.

Галерията „Джоузеф Райт“ в Дарби, която притежава 27 от картините на художника, още през юни потвърди пред „Телеграф“, че не може да си позволи покупката.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg