Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сабята и „перото“ на Раковски в НИМ за годишнината от рождението му

Изложба представя личното му оръжие и първи издания от публикации на печатните му трудове

Детайл от снимка, копие от литографиран портрет на Георги Раковски в Белград през 1862 г. Снимка: Национален архивен фонд/Уикипедия - Сабята и „перото“ на Раковски в НИМ за годишнината от рождението му

Детайл от снимка, копие от литографиран портрет на Георги Раковски в Белград през 1862 г. Снимка: Национален архивен фонд/Уикипедия

Раковски като пламенен будител, но и като непримирим воин за национално освобождение, е в основата на нова изложба, която предстои да бъде подредена в Националния исторически музей. От 20 април в централното фоайе на музея може да се разгледа експозицията „През пресата и сабята“, която представя лични вещи, фотографии и оръжието на възрожденеца. Откриването ще се случи няколко дни след като страната ни отбеляза 200 години от рождението на Георги Сава Раковски на 14 април.

До края на юли 2021 г. посетителите ще имат възможност да разгледат личното оръжие на революционера – пистолет и сабя, предоставени от Исторически музей – Свищов и Регионален исторически музей – Русе, и табакерата, подарена от Раковски на Ангелаки Савич, участник в националноосвободителното движение от Свищов. Изложено е и ковчежето, с което през 1885 г. костните останки на котленеца са пренесени от Букурещ до София, подредени са още оригинални издания на печатните трудове на Раковски, смятан за един от основоположниците на печатното дело у нас. Ще може да се видят фотографии, художествени произведения и копия на особено ценни документи, свидетелства за непримиримата борба на възрожденеца, дал порив на революционната дейност със сабя, но и с перо.

„През пресата и сабята“ цели да подчертае заслугите на Раковски като творец на националната революция, стратег и вдъхновител на освободителното движение, основоположник на нови направления в българската публицистика, поезия и наука. На преден план се извежда обобщаващият мотив зад всички негови начинания – любовта към Отечеството и желанието да се помогне за неговия просперитет.

Заглавието на изложбата е вдъхновено от недовършеното житие на Раковски, в което той заявява категоричното си решение за открита борба с турското правителство „през пресата и сабята”.

Вижте още: „ДА УВАРДИМ МИЛАЯ СИ НАРОДНОСТ”

Освен с лични вещи, документи и фотографии, свързани с живота на възрожденеца, посетителите могат да си припомнят и основните етапи от живота и дейността на революционера, поставени в контекста на събитията от европейската и балканската история от същия период. Това дава възможност да оценим Раковски като една от забележителните личности на своята епоха не само в национален, но и в регионален и дори европейски мащаб, отбелязват от НИМ.

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА РАКОВСКИ, РАЗКАЗАНИ ЗА ДЕЦА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС