Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съд остави Бритни Спиърс под попечителството на баща ѝ

Нейни фенове излязоха с призива „Освободете Бритни!“, убедени, че със свой танц певицата им праща съобщение SOS с морзов код (видео)

Бритни Спиърс през 2014 г., 6 години след като баща ѝ поема контрола над творчеството и ежедневието ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Съд остави Бритни Спиърс под попечителството на баща ѝ

Бритни Спиърс през 2014 г., 6 години след като баща ѝ поема контрола над творчеството и ежедневието ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бритни Спиърс остава под попечителството на баща си над творчеството и живота ѝ след постановление на съд в Лос Анджелис. Джеймс Спиърс е попечител на дъщеря си от 2008 г., когато след няколко публични скандала стана ясно, че менталното състояние на певицата е рязко влошено. Според американските закони, когато един човек доказано има психически проблеми, той може да се възползва от попечител или още защитник – човек или група от хора, които да се грижат за ежедневието, менталното здраве и работата му.

В случая на Бритни Спиърс нейни попечители със съдебно решение на Върховния съд в Калифорния са баща ѝ и един от адвокатите от екипа ѝ, Андрю Уолет. След напускането му през 2019 г. заради невъзможност на семейството да му изплаща хонорарите, Джеймс Спиърс остава единствен попечител на дъщеря си. От тогава певицата се опитва да върне контрола над живота и кариерата си, които до момента изглежда, че са изцяло в ръцете на баща ѝ – дотам, че той разпорежда не само какви турнета ще предприема, какво ще се случва с музиката ѝ и как ще изглеждат клиповете ѝ, но определя дневното ѝ меню, тренировките ѝ и как ще се облича на публични прояви, разказва самата тя в лосанджелиския съд.

И макар според магистратите да изглежда в добри ръце, звездата е споделила на адвоката си, че изпитва страх от баща си и отказва да пее на живо, докато той не освободи контрола над живота и кариерата ѝ, пише „Венити Феър“ в обширна публикация за последиците от психическия ѝ срив преди 12 години и детайлите около сделката за попечителството ѝ.

Въпреки отказа на съда да отмени попечителството на Джеймс Спиърс, съдиите не изключват в бъдеще да променят решението си, ако певицата отново реши да подаде молба. Засега то ще бъде удължено до февруари 2021 г., но е твърде вероятно след това да бъде подновено за още няколко месеца. През май тази година попечителството се удължи до август, дни след като певицата предизвика пожар в домашния си фитнес от невнимание.

Баща ѝ оспорва молбата на Бритни с аргумента, че е успял не само да изчисти всички дългове на дъщеря си, но и да подпомогне състоянието ѝ, което в момента възлиза на 60 млн. долара.

Междувременно фенове на певицата се обединиха около кампанията #FreeBritney (Освободете Бритни) и излязоха на протест с убеждението, че певицата е контролирана от баща си против волята ѝ. Някои почитатели смятат, че с последните си постове в социалната мрежа и със споделянето на клипове на танцови хореографии, Бритни им подсказва с езика на тялото си, че има нужда от помощ и не е щастлива.

В коментари под нейните постове потребители я насърчават да им дава знак за състоянието си, като се облича в определени цветове, ако има нужда от помощ. В публикация със снимка на рози намират символ на „потайност и мълчание“. А в хореография, в която Спиърс пристъпя напред и назад 9 пъти, откриват морзов код за SOS. Но може би най-абсурдния знак те разчитат в миглите на долния клепач на певицата в един от новите ѝ постове в Инстаграм, които според потребители изписват „Обадете се на 911“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Britney Spears (@britneyspears)

Съдебното решение на калифорнийския Върховен съд не е публично достояние, затова не се знае какво е естеството на попечителството над Бритни, отбелязва „Венити Феър“. Не са достъпни и голяма част от документите, подадени от звездата за прекратяване на попечителството ѝ, 12 години след като то влиза в сила. Но наистина това са и сред най-активните години в кариерата ѝ – певицата издаде 4 албума, имаше няколко световни турнета и наистина увеличи състоянието си, както твърди и баща ѝ пред магистратите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg