Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съд в Санкт Петербург обяви блокадата на Ленинград за геноцид

80 години след края на Втората световна война в условия на нови военни действия в Европа

Административна сграда в Санкт Петербург с банер с буквата Z и хаштаг „Не оставяме своите”. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Съд в Санкт Петербург обяви блокадата на Ленинград за геноцид

Административна сграда в Санкт Петербург с банер с буквата Z и хаштаг „Не оставяме своите”. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Градският съд на Санкт Петербург призна блокадата на Ленинград през Втората световна война за геноцид срещу „народите на СССР”, съобщава ТАСС.

„Блокадата, осъществена от окупационните власти, войските на Германия и техните съюзници – Нидерландия, Норвегия и Финландия, а също и доброволци от Австрия, Латвия, Полша, Франция и Чехия в периода от 8 септември 1941 до 27 януари 1944 г., е военно престъпление, престъпление против човечеството и геноцид срещу националните и етнически групи, представляващи населението на СССР”, се казва в съдебното решение.

Искът за делото е подаден от прокурора на Санкт Петербург Виктор Мелник на 8 септември 2022 г. с настояване признаването на блокадата за геноцид да стане юридически потвърден факт. Материалите по делото са събрани в 59 тома, в това число документи с гриф „секретно”.

Разпитани са четирима живи свидетели на събитията и 12 специалисти от различни научни, образователни и музейни организации. Според данните на прокуратурата общият брой на жертвите е 1 093 842 души, а щетите са за 35 трлн. рубли (580 млрд. евро), преизчислени към днешна руска валута. Прокуратурата твърди, че условията на блокадата са повлияли върху здравето не само на тогавашните жители на Ленинград, но и на техните потомци.

Това е деветото съдебно дело през 2022 г. за признаване на престъпленията на нацистка Германия за геноцид. Подобни дела почти 80 години след войната и Нюрнбергския процес са проведени в Новгород, Псков, Ростов, Брянск, Краснодарск, Крим и др.

Засега няма коментар до какви последствия и действия от руска страна ще доведе решнието на съда в Санкт Петербург.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90