POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съд забрани „сатанинските обувки“

„Найк“ заведе дело за злоупотреба с марката срещу компания, произвела 666 чифта маратонки с капка човешка кръв

„Сатанинските обувки“ са мърчандайз към песента и видеото „Montero (Call Me By Your Name)“ на Лил Нас Х. Снимка: MSCHF - Съд забрани „сатанинските обувки“

„Сатанинските обувки“ са мърчандайз към песента и видеото „Montero (Call Me By Your Name)“ на Лил Нас Х. Снимка: MSCHF

Съд в Ню Йорк забрани „сатанинските обувки“, разработени в партньорство с рапъра Лил Нас Х, да бъдат изпратени до купувачите. Маратонките – модифицирани Nike Air Max 97 с добавена капка човешка кръв, са създадени и се разпространяват със запазения знак на „Найк“, но без знанието им, което накара компанията да заведе дело за злоупотреба с търговска марка, пише „Гардиън“.

Спортните обувки, произведени в 666 чифта, се разпространяват от компанията „MSCHF“, подсъдими по случая. Срещу Лил Нас Х, който в случая е партньор на „MSCHF“, не са внесени обвинения. Маратонките се изкупиха само минута, след като бяха пуснати в продажба при цена на един чифт от 1018 долара (ок. 1700 лв.). Забраната за доставките им остава в сила, докато не се стигне до финално разрешение на спора в съда.

Адвокатите на „Найк“ заявиха, че са представили доказателства, че техни редовни техни клиенти са били объркани от появата на обувките и са решили, че наистина са произведени от компанията. Приложени са и „безброй доказателства“, от които става ясно, че десетки клиенти на „Найк“ са заявили, че никога повече няма да носят обувките на тази марка.

От „MSCHF“ отговориха, че маратонките са „индивидуално номерирани произведения на изкуството“ и всички техни купувачи са колекционери, които заслужават да изложат бройките си в музеи и галерии. Марката вече има зад гърба си „християнски обувки“ (Jesus shoes) – същия модел маратонки, но бели и с капка светена вода.

„Сатанинските обувки“ са мърчандайз към песента и видеото „Montero (Call Me By Your Name)“ на Лил Нас Х, добил световна популярност с песента „Old Town Road“. В клипа на парчето, което си навлече обвинения, че склонява американските деца и тийнейджъри към сатанизъм, певецът танцува неприлично в скута на Дявола и в края самият той надява рогата му.

Лил Нас Х, чието истинско име е Монтеро, отговори на критиките с публикация в социалните мрежи, в която уточнява, че работата му не е да възпитава младежта на Америка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg