Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съд задължи „Дисни“ да представи договорите си с Харви Уайнстийн

Студиото не може да се възползва от клаузата за конфиденциалност

Джейн Доу твърди пред съда в Торонто, че е била обект на сексуален тормоз в хотелска стая от страна на Харви Уайнстийн два пъти през 2000 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Съд задължи „Дисни“ да представи договорите си с Харви Уайнстийн

Джейн Доу твърди пред съда в Торонто, че е била обект на сексуален тормоз в хотелска стая от страна на Харви Уайнстийн два пъти през 2000 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадски съд задължи филмовата компания „Дисни“ да предостави на съда всички договори, които е сключвала с Харви Уайнстийн по време на тяхната съвместна работа. Продуцентът е подсъдим по дело за сексуален тормоз от 2000 г., заведено от канадска актриса под псевдонима Джейн Доу. „Дисни“ е страна по случая, тъй като по това време компанията „Мирамакс“, оглавявана от Уайнстийн, е тяхна собственост. Но според адвокатите на „Дисни“, дъщерната им компания е разполагала с автономия, пише „Холивуд Рипортър“.

Джейн Доу твърди пред съда в Торонто, че е била обект на сексуален тормоз в хотелска стая от страна на Уайнстийн два пъти през 2000 г. Случаят не е предизвикал такъв обществен интерес, както повдигнатите миналата есен обвинения в САЩ. Но сега вероятно това ще се промени, тъй като канадският съд намира за виновна компанията „Дисни“ и я уличава в съучастничество по случая.

„Дисни“ се опитва да спре публичното разпространение на обвиненията на актрисата и твърди, че заради свободата, с която „Мирамакс“ разполага, те няма как да знаят какво се случва между служителите на подразделението им. Студиото се опитва да забави делото и да докаже невинността си и твърди, че показанията на Доу нямат правно основание. За целта „Дисни“ обявява пред канадския върховен съд, че желае да представи три трудови договора с Уайнстийн, но само ако се запази конфиденциалността на договорите и съдържанието им не бъде разгласявано.

Адвокатът по делото Тамара Сугунасири обаче не е на същото мнение.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Търсенето на истината е най-благородното човешко дело, публикуването на договорите е задължение. В редки случаи изискването на съда за фундаментална откритост трябва да бъде анулирано, за да се защитят по-важни интереси, но този не такъв“, казва Сугунасири.

Междувременно, Гилдията на филмовите актьори в САЩ предлага на телевизионната и филмова индустрия нова инициатива, която цели да предотврати случаите на сексуален тормоз, съобщава „Гардиън“. Предложението е да се премахнат изцяло неофициалните срещи в пространства извън работното място, а ако това е невъзможно, срещите да се провеждат със свидетел. Мярката е в допълнение на излезлия през февруари „кодекс на поведение“ с няколко точки, които да гарантират сигурността на служителите пред работодателите им.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах