Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Съдържанието на куфара с всичко от Кафка най-сетне събрано

След дълга юридическа битка Израел придоби цялото наследство на писателя

През май съдът във Висбаден, Германия, предаде на Тел Авив хиляди документи и ръкописи, откраднати от израелската колекция и продадени на немския пазар. Снимка: Национална библиотека на Израел - Съдържанието на куфара с всичко от Кафка най-сетне събрано

През май съдът във Висбаден, Германия, предаде на Тел Авив хиляди документи и ръкописи, откраднати от израелската колекция и продадени на немския пазар. Снимка: Национална библиотека на Израел

Националната библиотека на Израел си върна липсващите части от архива на Франц Кафка, слагайки край на дълъг юридически спор между Израел и Германия за наследството на автора, съобщава „Гардиън“.

Докато се бори с туберкулозата в австрийски санаториум, Кафка – немскоговорящ евреин от Прага – моли близкия си приятел Макс Брод да унищожи всичките му творби и писма. След смъртта на Кафка през 1924 г., Брод, който също е евреин и също родом от Прага, не успява да изпълни заръката на приятеля си и през 1939 г. бяга от нацистка Германия в Тел Авив. Наследството на Кафка е събрано в куфар и пътува с него.

Много от творбите в куфара биват публикувани посмъртно и дори успяват да затвърдят името на автора си в литературните среди на ХХ в. Но смъртта на Брод през 1968 г. дава начало на дълъг спор за завещанието на Кафка. Съдържанието на куфара бива разделено, след като голяма част от него бива откраднато и се появява на пазара в Германия.

През март 2008 г. националната библиотека започва юридическа борба, за да събере отново цялата колекция, разказва пред медиите директорът на институцията Давид Блумбърг:

Франциско

Националната библиотека поиска прехвърлянето на архива, защото такова е било желанието на Брод в завещанието му. Започнахме процес, отнел 11 години, докато не го завършихме преди две седмици“.

През май съдът във Висбаден, Германия, предаде на Тел Авив хиляди документи и ръкописи, откраднати от израелската колекция и продадени на немския пазар. Част от тях отива при частен колекционер, друга – в Немския литературен архив в Марбах, документи са намерени и в неизползваем хладилник на изоставен апартамент, пълен с котки, както и в трезор. Петата партида е открита в трезор в клона на швейцарската банка UBS в Цюрих. Съдържанието му е предадено на израелските власти след решение на швейцарския съд.

Повечето от материалите вече са били публикувани от Брод, но кореспонденцията между двамата приятели, както и бележките, дневниците и размислите на Кафка хвърлят още светлина върху личността на писателя. От библиотеката казват, че няма „литературни изненади“, но без Макс Брод никой не би разбрал кой е Кафка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах