Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съдът: Изборът на проект за Биеналето във Венеция се е провел законно

ВАС отхвърли жалбата на художници и куратори срещу Министерство на културата

„Как живеем“ - произведението на Лазар Лютаков и Рада Букова, избрано да представи България на Венецианското биенале на изкуствата през 2019 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Съдът: Изборът на проект за Биеналето във Венеция се е провел законно

„Как живеем“ - произведението на Лазар Лютаков и Рада Букова, избрано да представи България на Венецианското биенале на изкуствата през 2019 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Върховният административен съд реши, че процедурата по избора на проект за българското участие във Венецианското биенале през 2019 г. се е провела законно. Това става ясно от съдебно решение № 527 от 15 януари 2021 г., в което се казва, че съдът отхвърля жалбата на Кати Рей Хъфман, Петко Симеонов Петков-Дурмана, Зузана Пинтова-Врабчева и Андрей Николов Врабчев срещу акт на министъра на културата от 15 януари 2019 г., с който е утвърден кураторският проект, представил България във Венеция. Жалбоподателите ще платят 2500 лв. разноски за адвокат на Министерство на културата.

Според съда няма никакви основания да се обяви за незаконен изборът на проекта „Как живеем” с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков, защото са изпълнени всички законови и процедурни изисквания, а комисията, избрана от министерството за оценка на проектите, е съставена от компетентни експерти. Проучени са биографиите на журито в състав Аделина Филева, проф. д-р Галина Лардева, д-р Мария Василева, проф. д-р Орлин Дворянов, проф. д-р Чавдар Попов и д-р Кирил Василев. Според съда всички те отговарят на законовите изисквания за професионална квалификация.

„Цялата процедура е извършена в унисон със залегналите в утвърдения статут правила за участие на страната във Венецианското биенале за изкуство”, се казва в съдебното решение.

Петко Дурмана, Андрей Врабчев и кураторките Зузана Пиптова и Кати Рей Хъфман заведоха в началото на 2020 г. дело срещу държавата заради забавяне в обявяването на параметрите на българския павилион, промяна на правилата за оценяване в движение, несподелянето на информация или даването на невярна, както и заради отказа на Министерство на културата да представи протоколите от първото заседание на комисията.

В конкурса за участие във Венецианското биенале проектът „Ядрена зима“ на Петко Дурмана с куратор Кати Рей Хъфман е класиран на трето място, а на Врабчев и Врабчева – „Подводен остров“, е допуснат до първи етап.

Решението на Върховния административен съд може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90