Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съдът не допусна трансжена да се състезава с жените на Олимпиадата в Париж

Международната федерация по плуване ще открие отделна категория за състезание за трансхора

Преди две години Лия Томас победи на студентски шампионат, като изпревари сребърна медалистка от миналата Олимпиада. Снимка: Стопкадър - Съдът не допусна трансжена да се състезава с жените на Олимпиадата в Париж

Преди две години Лия Томас победи на студентски шампионат, като изпревари сребърна медалистка от миналата Олимпиада. Снимка: Стопкадър

Трансджендър плувкинята Лия Томас не беше допусната до Олимпийските игри, които ще започнат в Париж през юли, съобщава „Гардиън“.

Томас загуби съдебното дело, в което оспорваше въведените наскоро правила на Международната федерация по плуване (FINA), според които е забранено в категория „жени“ да се състезават хора, които са преминали „през която и да е част от мъжкото полово съзряване“.

FINA въведе това правило преди две години, след като Лия Томас победи на студентски шампионат, като изпревари сребърна медалистка от миналата Олимпиада. Федерацията се позова на научно изследване, според което трансжените спортисти запазват предимствата си по отношение на издръжливост, скорост, сила и размер на белите дробове дори след понижаване на нивата на тестостерон с помощта на медикаменти.

25-тодишната Томас се обърна към съда, като поиска новите правила да бъдат признати за „недействителни и незаконни“, защото противоречат на Олимпийската харта и други правозащитни закони. Съдът отказа с аргумента, че Томас няма правото на тази жалба, тъй като вече не е член на Федерацията по плуване на САЩ.

FINA приветства съдебното решение, като го нарече „важна стъпка в защита на женския спорт“. Във федерацията твърдят, че правят всичко възможно за запазване на инклузивността, включително предвиждат отделна състезателна категория за трансджендър спортисти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg