Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Съдът няма да образува дело по сигнала на Елена Йончева срещу Боил Банов

Липсват данни за извършено престъпление

Аудиозаписът с гласа на Боил Банов е преминал техническа проверка, но експертите са изразили съмнение в неговата автентичност. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Съдът няма да образува дело по сигнала на Елена Йончева срещу Боил Банов

Аудиозаписът с гласа на Боил Банов е преминал техническа проверка, но експертите са изразили съмнение в неговата автентичност. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Специализираната прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнала на Елена Йончева срещу министъра на културата Боил Банов, пише Клуб Z. Причината е липсата на данни за извършено престъпление, съобщават от институцията.

В края на януари Йончева пусна пред журналисти аудиозапис от времето, когато министър на културата бе Вежди Рашидов, а Банов – негов заместник. В записа, направен с телефон, се обсъжда начин за опрощаване на близо 700 хил. лв. неустойки за фирмата, ремонтираща Ларгото. Според депутатката от БСП става дума за корупция чрез подправяне на документи заради закъснение на изпълнителя.

Изпълнителят на проекта за над 15 млн. евро е дружество ЗЗД „Антична Сердика“ с основен партньор „Пътища и мостове“ ЕООД. Комплексът „Антична Сердика“, по-широко познат като Ларгото, бе открит през април 2016-а. Проектът е по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, която се управлява от Министерството на регионалното развитие.

Аудиозаписът е преминал техническа проверка, но експертите са изразили съмнение в неговата автентичност. Това означава, че не може да приет от съда „като годен източник за установяване на записаните изявления“, казва наблюдаващият прокурор, цитиран от Клуб Z.

От БСП ще обжалват решението, а Йончева обяви, че другата седмица ще представи още документи по случая, които категорично доказват вината на Банов.

Всичко по темата „Обвинението на Елена Йончева срещу Боил Банов“