Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Съдът няма да образува дело по сигнала на Елена Йончева срещу Боил Банов

Липсват данни за извършено престъпление

Аудиозаписът с гласа на Боил Банов е преминал техническа проверка, но експертите са изразили съмнение в неговата автентичност. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Съдът няма да образува дело по сигнала на Елена Йончева срещу Боил Банов

Аудиозаписът с гласа на Боил Банов е преминал техническа проверка, но експертите са изразили съмнение в неговата автентичност. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Специализираната прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнала на Елена Йончева срещу министъра на културата Боил Банов, пише Клуб Z. Причината е липсата на данни за извършено престъпление, съобщават от институцията.

В края на януари Йончева пусна пред журналисти аудиозапис от времето, когато министър на културата бе Вежди Рашидов, а Банов – негов заместник. В записа, направен с телефон, се обсъжда начин за опрощаване на близо 700 хил. лв. неустойки за фирмата, ремонтираща Ларгото. Според депутатката от БСП става дума за корупция чрез подправяне на документи заради закъснение на изпълнителя.

Изпълнителят на проекта за над 15 млн. евро е дружество ЗЗД „Антична Сердика“ с основен партньор „Пътища и мостове“ ЕООД. Комплексът „Антична Сердика“, по-широко познат като Ларгото, бе открит през април 2016-а. Проектът е по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, която се управлява от Министерството на регионалното развитие.

Аудиозаписът е преминал техническа проверка, но експертите са изразили съмнение в неговата автентичност. Това означава, че не може да приет от съда „като годен източник за установяване на записаните изявления“, казва наблюдаващият прокурор, цитиран от Клуб Z.

Америка за България

От БСП ще обжалват решението, а Йончева обяви, че другата седмица ще представи още документи по случая, които категорично доказват вината на Банов.

Всичко по темата „Обвинението на Елена Йончева срещу Боил Банов“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3