Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съдът освободи Павел Устинов срещу подписка

Осъденият на 3,5 години актьор е пуснат по молба на зам.-главния прокурор на Русия

Хиляди творци в Русия излязоха с призиви за свободата на Павел Устинов. - Съдът освободи Павел Устинов срещу подписка

Хиляди творци в Русия излязоха с призиви за свободата на Павел Устинов.

Московският градски съд освободи актьора Павел Устинов срещу подписка, съобщава агенция „Интерфакс“. Зам.-главният прокурор Юрий Пономарьов е помолил за промяна на мярката за неотклонение преди втората съдебна инстанция да се произнесе по делото.

Вижте още: ВЪЛНА ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ В РУСИЯ СЛЕД НЕСПРАВЕДЛИВА ПРИСЪДА

На 16 септември Тверският районен съд осъди актьора на 3,5 години затвор, като го призна за виновен в използването на насилие срещу полицая от ОМОН Алексей Лягин. Устинов заяви, че е невинен. В понеделник по време на процеса прокуратурата, която сега моли той да бъде освободен, поиска за него шест години затвор.

Присъдата би оспорена както от прокуратурата, така и от защитата. Главна прокуратура
поиска от градския съд в Москва да промени превантивната мярка на Устинов по искане на новия му адвокат, който се включи към делото след присъдата на Тверския съд.

В молбата на Пономарьов се посочва, че няма обосновани съмнения, че след като бъде освободен, Устинов ще се опита да укрие или да повлияе на свиделите по неговото дело. Заместник-главният прокурор поиска също да вземе под внимание гаранцията за актьора от народния артист на Русия Константин Райкин, липсата на криминално досие и положителния отзив от руската гвардия, където актьорът е изкарал военната си служба.

Самият Устинов също е уверил съда, че няма намерение да се укрие или да пречи на правосъдието.

Московският градски съд ще разгледа обжалването на присъдата на 26 септември. Главната прокуратура отбеляза, че вината на Устинов е доказана, но наложеното му наказание е прекомерно грубо и трябва да бъде смекчено.

По-рано съдът прие решението на следствието, че на 3 август Устинов е бил задържан на несанкциониран митинг и докато се е съпротивлявал на полицията, е изкълчил рамото на един от полицаите.

Актьорът заяви, че не е имал намерение да участвал в протеста и е бил задържан, докато чакал приятел. Той отрече и да се е съпротивлявал на силите за сигурност. Съдията от Тверския съд отказа да включи към делото и да гледа видеото от задържането на актьора, предоставено от защитата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90