Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съдът отхвърли иска за порнографска сцена в „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели

Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг са готови да обжалват, твърдят, че са били измамени от режисьора

Оливия Хъси и Ленард Уайтинг в сцена от „Ромео и Жулиета“, 1968 г. - Съдът отхвърли иска за порнографска сцена в „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели

Оливия Хъси и Ленард Уайтинг в сцена от „Ромео и Жулиета“, 1968 г.

Обвиненията на Оливия Хъси и Ленард Уайтинг за порнографска сцена с непълнолетни в „Ромео и Жулиета“ (1968 г.) са отхвърлени от съда в Санка Моника, Калифорния. По време на снимките на филма на Франко Дзефирели актьорите са на 15 и 16 години и твърдят, че са били измамени от режисьора да се снимат голи пред камерата.

Искът им срещу студио „Парамаунт“, търсещ обезщетения за над 500 млн. долара, бе внесен през декември. Уайтинг и Хъси разказват, че били уверени от режисьора Дзефирели, че филмът не съдържа голи сцени, но ще имa интимнa сценa, в която двамата ще бъдат със специални костюми в телесен цвят. В последните дни на снимките обаче режисьорът, който починa през 2019 г., размислил и убедил двамата да се снимат голи или в противен случай „филмът щял да се провали“, разказват те.

„Ромео и Жулиета“ е защитен от първата поправка към Конституцията на САЩ, в която са вписани свободата на изразяването и на словото, пише „Варайъти“. Освен това двамата ищци не са спазили всички изисквания, за да се впише искът им в законовото изключение за завеждане на дела за сексуално насилие над деца дори след изтичането на давността.

Няма убедителни аргументи, че характерът на филма е сексуален, гласи решението на съдията по случая. Хъси и Уайтинг са заявили готовност не само да обжалват, но и да повдигнат ново обвинение, този път във връзка със скорошно издаване на „Ромео и Жулиета“ на DVD – така на практика се заобикаля изискването за давност на предполагаемото престъпление, обяснява „Гардиън“.

„Деца не могат да дадат съгласието си за използването на тези изображения във филма – коментира след решението адвокат Соломон Гресен. – Студиото продължава да печели от сцена, заснета без изрично съгласие.“

Тъй като и двамата актьори са били непълнолетни по време на снимките, Гресен ги определи като „много млади наивни деца през 60-те, които са нямали подозрение какво ще се стовари върху тях“.

„Чакаме справедливост от 55 години – казват Хъси и Уайтинг в общо изявление. – Предполагам, че ще трябва да почакаме още малко.“

Дзефирели почина през 2019 г., но синът му Пипо Дзефирели осъди жалбата и коментира, че сцената е „далеч от порнографска“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg