Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Съдът в Страсбург: Боядисаният паметник на „Позитано” е политически протест

България трябва да плати на осъдените за хулиганство Асен Генов и Цветелина Сърбинска

Скулптурната композиция на Любомир Далчев пред централата на БСП в София осъмна в лилаво и розово през 2014 г. Снимка: Архив на „Площад Славейков“ - Съдът в Страсбург: Боядисаният паметник на „Позитано” е политически протест

Скулптурната композиция на Любомир Далчев пред централата на БСП в София осъмна в лилаво и розово през 2014 г. Снимка: Архив на „Площад Славейков“

България ще плати 12 хиляди евро на гражданските активисти Асен Генов и Цветелина Сърбинска за несправедлива присъда, реши Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Двамата осъдиха държавата, след като получиха присъди по обвинения в хулиганство за боядисването на паметника пред централата на БСП на ул. „Позитано“ 20 в София. През 2013 г. по време на протестите те изписаха с розова боя на постамента: „КОЙ? БКП – СРАМ! КОЙ!“. Арестувани са в близост до централата на БСП и са обвинени в хулиганство.

Първоначалната присъда на Софийски районен съд, произнесена от съдия Мирослава Тодорова, е била оправдателна – с мотивите, че не става дума за хулиганство, а за невербален израз на политически възгледи и че евентуално осъдително решение би ограничило правото им на свободно изразяване.

При продължаване на делото в по-горна инстанция прокуратурата решава да се откаже от обвиненията в хулиганство. Въпреки това Софийският градски съд осъди и двамата граждани за хулиганство и им наложи глоби от по 1500 лв.

Според решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург действително става дума за политически протест и действията на Асен Генов и Цветелина Сърбинска не са довели до никакви увреждания на произведението. В решението на ЕСПЧ се твърди категорично, че те са рисували по паметник, „свързан с ценностите на тоталитарния режим“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах