Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съдбата на директора на Народния театър зависи от новото Народно събрание

Министърът на културата в служебния кабинет е предвидил промени в Закона за закрила и развитие на културата

Служебният министър на културата Найден Тодоров. Снимка: Стопкадър от Нова тв - Съдбата на директора на Народния театър зависи от новото Народно събрание

Служебният министър на културата Найден Тодоров. Снимка: Стопкадър от Нова тв

Преразглеждане на позицията на директора на Народния театър може да има едва след като се установи Народно събрание, стана ясно от думите на министъра на културата в предаването на БНР „Неделя 150”. Найден Тодоров е внесъл законопроект за изменение на Закона за закрила и развитие на културата, според който директорите на държавните културни институти ще трябва да се отчитат ежегодно за изпълнението на своята стратегия за развитие на културния институт, с която са спечелили конкурса за поста си. При неспазване на приетата концепция, на директорите ще бъдат налагани санкции, а при сериозно отклонение от нея ще се стига и до отстраняване на директора.

В момента няма никакво юридическо основание директорът на Народния театър Васил Василев да бъде отстранен от поста си, уточни в предаването министър Тодоров.

Моето мнение като човек е, че това не трябваше да се случва по подобен начин. Може би те трябваше да се разделят, но не по подобен начин. Ако аз имам някакви основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива няма“, бяха думите на министъра.

Тодоров заяви, че ще работи за каузата да сдобри директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов:

Надявам се срещата да се осъществи, защото вярвам, че въпреки събитията, които се случиха, никога не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв начин. Това е единственият път напред“.

Служебният министър на културата коментира конфликта и по Нова тв в неделя вечерта. В предаването „На фокус“ Тодоров заяви, че директорът Василев е допуснал стратегическа грешка, уволнявайки Морфов. По думите на министъра, грешката на Василев е изчакването „нещата да утихнат“ с очакването „чудото“ да трае три дни.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС