Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събирачът на съдби от комунистическа България

След триумф в Германия, „Власт и съпротива“ на Илия Троянов излиза и на български език

„Власт и съпротива“ предава сблъсъка между противник на режима и кадровик от тайните служби. За написването на книгата Илия Троянов е използвал както документи, също и множество свидетелства на хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Събирачът на съдби от комунистическа България

„Власт и съпротива“ предава сблъсъка между противник на режима и кадровик от тайните служби. За написването на книгата Илия Троянов е използвал както документи, също и множество свидетелства на хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата книга на Илия Троянов, „Власт и съпротива“, която при появата си в Германия се превърна в литературно събитие, скоро излиза и у нас. Отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на комунистическата диктатура в България, романът бе номиниран за най-добър немскоезичен роман миналата година. Какви реакции ще предизвика у нас – ще разберем в средата на семпетмври, когато „Власт и съпротива“ ще се появи в родните книжарници.

troyanov

Книгата предава сблъсъка между противник на режима и кадровик от тайните служби. За написването Троянов е използвал както документи, така и множество свидетелства на хора, с които е разговарял – бивши затворници, лагеристи, офицери от Държавна сигурност. Всички те са вплетени в два основни персонажа – героите на книгата, представляващи властта и съпротивата срещу нея.

„Троянов е „събирач на съдби“ от комунистическа България. Съдби, от които на човек му настръхват косите“, написа „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ в рецензията си за романа.

Във „Власт и съпротива“ са включени и паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г. Една от тези истории, разказва изданието, е за възрастна жена, чийто брат преди време е прибран от Държавна сигурност и оттогава е безследно изчезнал. Старицата записва на касетофон мълчанието, царящо в дома ѝ:

„Това е всичко, което остана от брат ми”, казва тя.

Писателят Георги Господинов нарича „Власт и съпротива“ „безмилостен роман, който се осмелява да говори директно и рязко за един режим през гласовете на две радикално различни фигури, от двете страни“ и го характеризира с „остро писане, гласове от карцера на българското премълчано“, четем в краткия анонс на предстоящото издание, публикувано във Фейсбук от художника на българската корица Дамян Дамянов.

Романът излиза на български в превод на Любомир Илиев, със знака на „Сиела“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах