Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събирачът на съдби от комунистическа България

След триумф в Германия, „Власт и съпротива“ на Илия Троянов излиза и на български език

„Власт и съпротива“ предава сблъсъка между противник на режима и кадровик от тайните служби. За написването на книгата Илия Троянов е използвал както документи, също и множество свидетелства на хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Събирачът на съдби от комунистическа България

„Власт и съпротива“ предава сблъсъка между противник на режима и кадровик от тайните служби. За написването на книгата Илия Троянов е използвал както документи, също и множество свидетелства на хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата книга на Илия Троянов, „Власт и съпротива“, която при появата си в Германия се превърна в литературно събитие, скоро излиза и у нас. Отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на комунистическата диктатура в България, романът бе номиниран за най-добър немскоезичен роман миналата година. Какви реакции ще предизвика у нас – ще разберем в средата на семпетмври, когато „Власт и съпротива“ ще се появи в родните книжарници.

troyanov

Книгата предава сблъсъка между противник на режима и кадровик от тайните служби. За написването Троянов е използвал както документи, така и множество свидетелства на хора, с които е разговарял – бивши затворници, лагеристи, офицери от Държавна сигурност. Всички те са вплетени в два основни персонажа – героите на книгата, представляващи властта и съпротивата срещу нея.

„Троянов е „събирач на съдби“ от комунистическа България. Съдби, от които на човек му настръхват косите“, написа „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ в рецензията си за романа.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Във „Власт и съпротива“ са включени и паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г. Една от тези истории, разказва изданието, е за възрастна жена, чийто брат преди време е прибран от Държавна сигурност и оттогава е безследно изчезнал. Старицата записва на касетофон мълчанието, царящо в дома ѝ:

„Това е всичко, което остана от брат ми”, казва тя.

Писателят Георги Господинов нарича „Власт и съпротива“ „безмилостен роман, който се осмелява да говори директно и рязко за един режим през гласовете на две радикално различни фигури, от двете страни“ и го характеризира с „остро писане, гласове от карцера на българското премълчано“, четем в краткия анонс на предстоящото издание, публикувано във Фейсбук от художника на българската корица Дамян Дамянов.

Романът излиза на български в превод на Любомир Илиев, със знака на „Сиела“.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

Платформа A6 3