Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спор между две издателства за „Романът на Яворов“

„Колибри“ с жалба в прокуратурата срещу „пиратско издание“ на „Милениум“

Новото издание на „Романът на Яворов“ е под редакцията на проф. Михаил Неделчев. - Спор между две издателства за „Романът на Яворов“

Новото издание на „Романът на Яворов“ е под редакцията на проф. Михаил Неделчев.

Новото издание на „Романът на Яворов“ от Михаил Кремен на „Милениум“ е пиратско, се заявява в открито писмо на издателство „Колибри“. Единствено „Колибри“ разполага с авторските права за документално-мемоарното четиво, се казва в изявлението, разпространено до медиите.

Двутомникът излезе под редакцията на проф. Михаил Неделчев преди броени дни с логото на „Милениум“. От „Колибри“ обаче твърдят, че в началото на 2018-а са подписали договор за авторските права за книгата с наследника на Кремен и явно тепърва смятат да издадат трагичния разказ за Яворов.

„По силата на този договор издателство „Милениум“ очевидно не разполага с авторските права за публикуването на творбата. Това личи ясно и от липсата на знак за авторско право в новоизлезлия двутомник „Романът на Яворов“ с логото на издателство „Милениум“, обясняват от „Колибри“.

Засегнатите смятат да потърсят правата си в съда и предупреждават търговците на книги да не предлагат „пиратското издание“:

„Всеки, който разпространява и продава „пиратското“ издание на „Милениум“ на „Романът на Яворов“, става съучастник в нарушаването на Закона за авторското право и сродните му права“.

Предлагаме пълния текст на писмото на „Колибри“. 

Отворено писмо
от издателство „Колибри“
по повод публикуването на „Романът на Яворов“ на Михаил Кремен от издателство „Милениум“ (София, 2018 г.)

Издателство „Колибри“, водещо българско издателство, изразява дълбокото си възмущение и изненада от публикуването на гореспоменатото произведение в разрез с всички норми в книгоиздаването и в нарушение на българското законодателство.

Издателство „Колибри“ има сключен договор с наследника на автора на творбата Михаил Кремен, който му е преотстъпил изключителните авторските права върху произведението с цел издаването му на български език на територията на Република България и извън страната в целия свят. Договорът е подписан в началото на 2018 г. и ръкописът е включен в издателския план на „Колибри“.

По силата на този договор издателство „Милениум“ очевидно не разполага с авторските права за публикуването на творбата. Това личи ясно и от липсата на знак за авторско право в новоизлезлия двутомник „Романът на Яворов“ с логото на издателство „Милениум“.

„Колибри“ ще потърси правата си по съдебен ред с оглед на пропуснати ползи, имуществени и неимуществени вреди, нанесени на издателството и нарушаване на закона за интелектуалната собственост. Жалба ще бъде внесена в прокуратурата незабавно и ще се вземат всички законови мерки за понасяне по последствията от това грубо нарушение на авторските права.

Обръщаме ви внимание, че всеки, който разпространява и продава „пиратското“ издание на „Милениум“ на „Романът на Яворов“, става съучастник в нарушаването на Закона за авторското право и сродните му права.

„Площад Славейков“ ще публикува позицията по казуса и на издателство „Милениум“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах