Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Съдебни спорове за музикалното наследство на Джими Хендрикс

Наследниците на бившите му колеги търсят „милиони паунди“ от авторски права

Джими Хендрикс през 1967 г. Снимка: Уикипедия - Съдебни спорове за музикалното наследство на Джими Хендрикс

Джими Хендрикс през 1967 г. Снимка: Уикипедия

Попечителският тръст на Джими Хендрикс съди наследниците на бившите му колеги от „Джими Хендрикс Експириънс“ след техни заплахи, че ще потърсят съдействието на съда за изплащането на „милиони паунди“ в отчисления от авторски права, съобщава „Билборд“.

През декември миналата година Лорънс Ейбрамсън, адвокат на семействата на басиста Дейвид Ноел Рединг и барабаниста Джон Грейм „Мич“ Мичъл, заяви пред магистратите, че двамата притежават част от музикалното наследство на Хендрикс и заплаши, че ще заведат дело за нарушение на авторските им права. В отговор на това бе заведено друго дело – от попечителския тръст на Хандрикс и „Сони Мюзик“, звукозаписната компания, която съхранява музикалния каталог на Хендрикс. Те искат от съда специална декларация, в която се доказва, че Рединг и Мичъл не притежават нищо от каталога на Хендрикс.

Джими Хендрикс сформира „Джими Хендрикс Експириънс“ през 1966 г. Групата добива голяма популярност във Великобритания, най-вече с кавъра на „All Along the Watchtower“ и авторските „Voodoo Chile“ и „Purple Haze“. Формацията се разпада през 1969 г., когато Рединг я напуска. Днес и тримата не са между живите.

Според наследниците на легендарния китарист, семействата на бившите му колеги нямат право да предявяват претенции, тъй като са подписали документи да не завеждат съдебни дела след смъртта на Хендрикс срещу „значително парично възнаграждение“. Рединг е подписал такъв договор през април 1973-а, а Мичъл – година и няколко месеца по-късно, отбелязва „Ролинг Стоун“.

Тази договорка между бившите колеги засяга най-вече записите на групата. Отделно от това почти половин век нито Рединг, нито Мичъл дават заявка, че авторските им права са неправомерно експлоатирани, отбелязват адвокатите на тръста на Хендрикс. Делото, заведено от тях и „Сони“, не търси обезщетения, само съдебен документ, който да ги освободи от твърденията на другата страна.

Представителите на Рединг и Мичъл пък казват, че договорите от 70-те са неприложими днес и твърдят, че им се дължат милиони паунди.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах