POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Съдилището“ е българският кандидат за Оскар

В избора на журито от НФЦ не е участвал „Потъването на Созопол“ – по решение на продуцентите му

„Съдилището“ с Асен Блатечки изпреварва „Урок“, „Буферна зона“ и... „Дякон Левски“. - „Съдилището“ е българският кандидат за Оскар

„Съдилището“ с Асен Блатечки изпреварва „Урок“, „Буферна зона“ и... „Дякон Левски“.

Филмът на режисьора Стефан Командарев „Съдилището“ е българското предложение за Оскар за чуждоезичен филм, съобщиха от Националния филмов център. Общо осем са били заглавията, между които е взето решението (всички, които са излезли на екран от 1 октомври м.г. или ще бъдат излъчени до 30 септември тази година).

„Потъването на Созопол“ на режисьора Костадин Бонев, който спечели множество награди у нас и в чужбина, е единственият филм, излязъл през този период у нас, който не е бил сред обсъжданите от журито – по желание на продуцентите му, обясниха от филмовия център пред „Площад Славейков“.

Филмите, сред които „Съдилището“ е надделял, са:

„Буферна зона“ на реж. Георги Дюлгеров

„Досието Петров“ на реж. Георги Балабанов

„Дякон Левски“ на реж. Максим Генчев

„Момичето от низката земя“ на реж. Ники Станчев

„Омбре“ на реж. Захари Паунов

„Отрова за мишки“ на реж. Константин Буров

„Съдилището“ на реж. Стефан Командарев

„Урок“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева

Преди шест години, през 2009 г., филмът на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ достигна до последния етап преди номинациите за наградите на Американската филмова академия (до списъка с девет претенденти). Това е и най-големият успех на съвременното ни кино в престижните отличия.

„Съдилището“ разказва историята на Митьо (Асен Блатечки) и неговия син Васко (Ованес Торосян), които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за грях, извършен преди 25 години.

Със „Съдилището“ Командарев спечели Голямата награда „Златна роза“ за най-добър игрален филм през 2014, а Асен Блатечки вдигна статуетката за най-добра мъжка роля за образа на Митьо.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg