Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Съдилището“ с три награди на фестивал в Париж

Най-добри филм, режисура и главна мъжка роля за киното в Югоизточна Европа

Асен Блатечки с наградата за най-добра мъжка роля. - „Съдилището“ с три награди на фестивал в Париж

Асен Блатечки с наградата за най-добра мъжка роля.

Българският филм „Съдилището“ на режисьора Стефан Командарев спечели три от основните награди на фестивала за югоизточно европейско кино See a Paris. Лентата бе отличена като най-добър филм, както и с призовете за режисура и за най-добра мъжка роля – на Асен Блатечки.

„Тепърва ни очакват още фестивали и надяваме се още награди“, каза Командарев след церемонията.

„Съдилището“ разказва историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за грях, извършен преди 25 години.

Филмът, който тръгна по кината в края на миналата година, е копродукция на България, Германия, Хърватска и Македония и в него участват освен Блатечки, още Ованес Торосян, Мики Манойлович, Ина Николова, Параскева Джукелова, Васил Василев – Зуека и Мето Йовановски. Сценарият е на Марин Дамянов, Емил Спахийски и Стефан Командарев, а музиката е на Стефан Вълдобрев.

Освен „Съдилището“ на фестивала отличени бяха Ана Софренович за главна женска роля в черногорския филм „Децата от ул. Маркс и Енгелс“ и сценаристите на две заглавия – Анатол Дурбала за „Какъв прекрасен свят“ (Молдова) и Орхан Текеоглу за „Обичах те толкова много“ (Турция).

Това бе пето, юбилейно издание на See a Paris, където в пет дни, на няколко места във френската столица, бяха прожектирани филми от Югоизточна Европа. На фестивала бяха представени заглавия от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Турция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg