Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Садистична версия за възрастни на „Сам вкъщи”

Новият „Рамбо“ не е подходящ за хора със слаби сърца и стомаси, а може би и за мексиканци (видео)

В „Последна кръв“ Рамбо оперира пациентите с голи ръце, продължава с чук, вила, мачете и друг селскостопански инвентар, включва лостове и куки, пирони, динамит, стрели, ловни огнестрелно и хладно оръжие и накрая отстранява всичко, каквото има за отстраняване, отново с голи ръце. - Садистична версия за възрастни на „Сам вкъщи”

В „Последна кръв“ Рамбо оперира пациентите с голи ръце, продължава с чук, вила, мачете и друг селскостопански инвентар, включва лостове и куки, пирони, динамит, стрели, ловни огнестрелно и хладно оръжие и накрая отстранява всичко, каквото има за отстраняване, отново с голи ръце.

Джон Рамбо се завърна – за един безмилостно див, брутално задоволяващ, осакатяващо жесток, извратено красив финал на поредицата. Така казват в трейлъра, но не се знае дали е финал. Самият Сталоун твърди, че може да има и още, зависело от приходите. Пък и освен във Виетнам, Афганистан, Тайланд, Мианмар и Мексико, хора за убиване могат да се намерят на още много места.

Предишният филм за ветерана от Виетнам с 37-годишно хронично посттравматично стресово разстройство излезе отдавна – още по времето на Тройната коалиция. За 11 години състоянието му се е влошило.

В началото на „Рамбо: Последна кръв” намираме психически изтормозения герой там, където го оставихме в края на „Рамбо 4” – в семейното ранчо в Аризона – но не и в семейна идилия. Джон живее сред лекарства, оръжия и система от подземни тунели в двора си. А изчезването на любимата му племенница в Мексико допълнително влошава душевното му състояние. Още докато пътува към Мексико, лекарствата му свършват и идва редът на оръжията, а после и на подземните тунели.

Няма нужда да навлизаме в кървавите подробности на праволинейния като блицкриг операция сюжет на филма, от който никой не очаква психологически драматизъм, многопластови образи и дори бегли опити насилието да бъде поставено под въпрос. През първия един час в атмосфера на сгъстяващ се мрак и бавно нарастващо напрежение Рамбо има в сметката си само един пребит мексиканец, но усещането, че скоро ще се отворят портите на ада става все по-осезаемо.

Америка за България

Във финалната част Сталоун организира грандиозен фестивал на насилието. Под музикалния акомпанимент на „Five To One“ на „Doors“ се развихря експлозивна оргия на смъртта с елементи на ампутации, декапитации, коремна и сърдечно-съдова хирургия. Героят започва да оперира пациентите с голи ръце, продължава с чук, вила, мачете и друг селскостопански инвентар, включва лостове и куки, пирони, динамит, стрели, ловни огнестрелно и хладно оръжие и накрая отстранява всичко, каквото има за отстраняване, отново с голи ръце.

Пригответе се за садистична версия за възрастни на „Сам вкъщи” с Рамбо в ролята на Маколи Кълкин и тежко въоръжени мексикански главорези като неканените гости.

Третата екшън част на филма е заснета и монтирана блестящо и ще разтупти сърцата на феновете на анатомичното кино, но е категорично неподходяща за хора със слаби сърца и стомаси, а може би и за мексиканци.

Като изключим „Първа кръв” на режисьора от български произход Тед Кочев (където Рамбо извърши само едно убийство), никое от следващи три продължения не може да се похвали с прилични критически отзиви, а това – най-малко. Общата оценка от ревютата е под 3 точки (от 10) и има критически консенсус, че това е най-лошият филм на Сталоун (и част от него е снимана в България).

За мнението на зрителите е рано да говорим, но като цяло, независимо от критиката, поредицата не страда от липса на интерес. Доколкото почти всички мексиканци в „Последна кръв” са наркотрафиканти, насилници и сводници, филмът най-вероятно ще получи и политически обвинения, а това може да засили интереса към него.

Друг е въпросът с какви намерения го е направил Силвестър Сталоун, но все пак е наел за режисьор Ейдриън Грюнберг („Убийте грингото”), който вече се е специализирал във филмовите убийствата на мексиканци.

Големият актьор сър Майкъл Кейн се изказва така за един от филмите, в които играе:

„Никога не съм го гледал, но доколкото разбирам „Челюсти 4: Отмъщението” е толкова ужасен, че сложи край на иначе чудесната поредица на Спилбърг. Къщата, която си купих с парите от филма, обаче е страхотна”.

Може пък и Сталоун да има нужда от още една къща. А може и да иска приключи тази поредица, за да се отдаде изцяло на „Непобедимите” (където също e ветеран). Каквато и да е причината, в „Последна кръв” Джон Рамбо се е превърнал в тотално откачен психопат и гледката е грозна, но трудно устоима.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах