Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съдия на 3 хиляди години открит край Долината на царете

Мумията на Усерхат намерена близо до Луксор

От Министерството на антиките в Египет обясняват, че съоръжението е типичен пример за погребение на „знатен мъж“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Съдия на 3 хиляди години открит край Долината на царете

От Министерството на антиките в Египет обясняват, че съоръжението е типичен пример за погребение на „знатен мъж“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетски археолози откриха гробница близо до древна съдебна зала, най-вероятно на около 3 хиляди години. Находката е близо до Луксор на Нил, в източната част на страната, предава „Евронюз“. Според изследователите останките, открити в некропола Дра Абу-ел Нага, принадлежат на Усерхат, уважаван съдия, живял по времето на Новото царство в Египет.

Гробницата се намира близо до Долината на царете, която се прочува през 1917 г. с намирането на мумията на Тутанкамон и последвалите слухове за „проклятие“ върху онези, осквернили гробници на фараони и важни особи от древноегипетското общество.

От Министерството на антиките в Египет обясняват, че съоръжението е типичен пример за погребение на „знатен мъж“. Самото тяло е положено в запазен до днес дървен саркофаг, а археолозите са открили край него няколко ушабти (декоративни погребални фигурки) и дървени маски.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg