Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съдят Асгар Фархади за плагиатство в „Герой“

История по истински случай, пресъздадена в документален филм от бивша студентка на режисьора и в игрален от двукратния носител на „Оскар“

Асгар Фархади на пресконференция на фестивала в Кан през юли 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Съдят Асгар Фархади за плагиатство в „Герой“

Асгар Фархади на пресконференция на фестивала в Кан през юли 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският режисьор Асгар Фархади е обвиняем по дело, че откраднал идеята за новия си филм „Герой“ от документалната продукция на бивша своя студентка. Двукратният носител на „Оскар“ ще се изправи пред съда, за да се защити по обвиненията, че е плагиатствал от „All Winners All Losers“ на Азадех Масихзадех, съобщава „Холивуд Рипортър“.

Съд в Техеран е намерил доказателства, че „Герой“ погазва авторските права на „All Winners All Losers“. Сега предстои жалбата да бъде придвижена до следващата инстанция, чието решение може да бъде обжалвано само пред апелативен съд. Възможно е вторият съдия да поиска преразглеждане на случая, отбелязва изданието.

„Герой“ е базиран на истински случай, но не е документална продукция. Филмът разказва за задлъжнял затворник, който тъкмо излиза на свобода и намира торба със златни монети. Вместо да ги задържи за себе си, той се опитва да намери собственика им и да му ги върне. Фархади признава, че историята на „Герой“ е същата, вдъхновила документалния филм на бившата му студентка, но твърди, че сам е направил проучването за филма си и в случая не може да признае авторски права.

Филмът на Фархади имаше премиера в Кан миналата година, където спечели наградата на журито. Приходите му се равняват на около 2,5 млн. долара, в САЩ се разпространява от „Амазон“.

Масихзадех настоява за отчисление от приходите на „Герой“, но адвокатът на Фархади отбелязва, че решението на първия съдия е само част от съдебния процес, не финалното решение на иранския съд. Бившата студентка на Фархади твърди, че когато снимала документалния си филм, историята на главния ѝ герой била позната само от местни сайтове и едва след нейната продукция добила широка популярност в страната.

„Ние силно вярваме, че съдът ще отсъди против госпожица Масихзадех, която не може да търси авторски права по въпроси от публичното пространство – се казва в изявление от „Memento Production“, копродуценти на „Герой“. – Историята на затворника е била публикувана в пресата и е показвана по телевизията години преди да излезе документалният ѝ филм. Различни експерти от Иран вече публикуваха своите статии, в които анализират случая, и отсъждат в полза на Асгар.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg