Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Съдят Джеймс Камерън в Москва за плагиатство в „Аватар“

Чеченски писател твърди, че филмът е направен по негов роман от 2002 г.

Сцена от „Аватар“ на Джеймс Камерън - Съдят Джеймс Камерън в Москва за плагиатство в „Аватар“

Сцена от „Аватар“ на Джеймс Камерън

Писателят фантаст от Чечения Руслан Закриев започна дело срещу Джеймс Камерън за авторството на сюжета във филма „Аватар“, съобщава руското издание „Известия“, като се позовава на адвоката на автора Дмитрий Казацкер. Искът е подаден срещу руското представителство на „20th Century Fox International“. Първото заседание по делото ще бъде утре, 15 юни, в Хамовнически районен съд в Москва.

Закриев твърди, че филмът „Аватар“ изцяло е копирал сюжета на неговия роман „Тотална война. Секретно оръжие“, който е бил публикуван свободно в интернет през 2002 г. Това е третият опит на Руслан Закриев да осъди американския режисьор за плагиатство – през 2015-а и 2019-а съдилища в Ставропол и в Чечения са отказали да гледат делото, но след обжалване в Московския градски съд вече му е даден ход. Закриев и адвокатите му настояват Джеймс Камерън да бъде призован лично в Москва.

За идентичността между някои фрагменти от романа „Тотална война. Секретно оръжие“ и филма „Аватар“ има експертиза от Съюза на писателите на Чеченската република, подписана от Едуард Макамаев, Умар Яричев, Муса Бексултанов и Магомед Елжуркаев. В тяхното становище се казва:

„Внимателно проучвайки романа на Руслан Закриев „Тотална война. Секретно оръжие”, публикуван в сайта Proza.ru през 2002 г., със свидетелство за публикация № 2211050041, и филма на Джеймс Камерън „Аватар“, експертната комисия стигна до единодушен извод за абсолютната идентичност на някои фрагменти от романа с епизоди от изследвания филм. Освен това абсолютно идентични са идеите и сюжетите както във филма, така и в романа, което не може да бъде случайно. Например:

Фрагмент от филма. Основа на сюжета: главният герой на филма се премества в капсула, в която се контролират всичките му жизнени импулси, той заспива в нея и се събужда в друга реалност – Аватар.

Фрагмент от романа. Глава 3, стр. 16: „Саймън се намираше в лабораторията, където лежеше тялото на Джеймс Смит, свързано с многобройни апарати, които точно контролираха всеки жизнен импулс. Всичко вървеше по план. Джеймс спеше в тази реалност и беше буден в другата“.

Фрагмент от филма. Агентът под прикритие Джейк, виждайки реалната ситуация и разбирайки истинските планове на своите командири, взима решение да мине на страната на пандорците, беззащитни и безпомощни пред военната машина.

Фрагмент от романа. Глава 1, стр. 5: „Военната машина навърта обороти, готвейки се да нахлуе. Джеймс – военослужещ, който знае, че неизпълнението на заповеди може да доведе до лишаване от всички блага и дори от живота, прозрял истинските планове на своите господари, взима решение да премине на страната на безпомощните жертви“.

Фрагмент от филма. Джеймс Камерън талантливо показва сцената на придобиване на новото тяло, на начина, по който Джейк се озовава в новата реалност, сцената на бягството и изяждането на плода.

Фрагмент от романа. „Събуден в ново тяло насред нова реалност, Джеймс се чувства комфортно в най-висока степен.”

Фрагмент от филма. Представителят на могъщата корпорация, която се занимава с добиване на анатиум, заявява: „Акционерите се страхуват от дупките в бюджета повече, отколкото от шума в пресата“. Очевидно е, че монополите командват всичко и всичко е въпрос на печалба.

Фрагмент от романа. Стр. 10: „Проблемите не бяха толкова заради натиска на Купър (прототип на командващия във филма), а в натиска на монополите, които успяваха да извлекат баснословни печалби от всяка война“.

Фрагмент от романа. „Всички функции на мозъка му се активизираха, съвместимост деветдесет процента“.

Фрагмент от филма. Показан е същият процес и звучи фразата „Съвместимост 99 процента”.

Комисията привежда като пример още 15 сцени, потвърждаващи идентичността на филма и романа и прави заключение, че създаденият през 2009 г. в Холивуд филм несъмнено е плагиатствал издадения в руски сайт за самопубликуване роман на Руслан Закриев.

През 2012 г. в отговор на многобройните писма на Закриев до Камерън, се получава отговор от Том Кланси, който работи в екипа на режисьора по връзки с обществеността. Писмото е приложено към документите по делото и гласи:

„Казвам се Том Кланси и съм помощник на Джеймс Камерън по връзките с обществеността. Той ме помоли да отговоря на Вашето писмо, което прочетох и предадох синтезирано на Джеймс. Трябва да признаем, че нито аз, нито Джеймс сме чели изцяло Вашия роман и не мисля, че ни е интересен. Защото още от първата страница на Вашето произведение става ясно, че Вие действително сте описали сюжета на филма „Аватар“ на Джеймс Камерън. Фрагментите са твърде точни, така че съм длъжен да Ви предупредя, че ако поискате да използвате епизоди или сценария на филма „Аватар“ за търговски цели, ние ще бъдем принудени да декларираме авторските си права.

Препоръчваме Ви да спрете дотук и да прекратите плагиатстването. Надяваме се да успеете да напишете сценарий, независимо че допускате множество смислови и стилистични грешки в текста“.

Чеченският писател коментира в едно интервютата си това писмо:

„И Джеймс Камерън, и помощникът му признават, че филмът и романът ми са идентични, но някак успяват да обвинят мен в плагиатство, макар да е видно, че романът „Тотална война. Секретно оръжие“ е написан от мен в периода 1996 – 2001 г., а е публикуван през 2002-а. Филмът „Аватар“ се появи на екраните едва през 2009 г.“

През 2010 г. Джеймс Камерън беше обвинен в плагиатство и от Борис Стругацки, който откри във филма дори имена, използвани в цикъла „Мир полудня“ (Светът по обяд). В романите на братя Стругацки от цикъла чуждата планета също се нарича Пандора и флората и фауната ѝ много приличат на тези, пресъздадени от Камерън в „Аватар“. Тогава обаче руските писатели фантасти се отказаха да заведат дело срещу американската продукция.

Вижте още: ПРИКЛЮЧИХА СНИМКИТЕ НА „АВАТАР 2“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре