Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Съдят рапъри за концерт, приключил с осем смъртни случая

По време на събитието публиката започва панически да настъпва към сцената, изплашена от неясен източник

Фестивалът „Astroworld“ е отменен след злополучния концерт от 5 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Съдят рапъри за концерт, приключил с осем смъртни случая

Фестивалът „Astroworld“ е отменен след злополучния концерт от 5 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рапърите Травис Скот и Дрейк ще бъдат съдени за предизвикването на смъртоносен хаос по време на концерт в Хюстън, Тексас, който завърши с осем смъртни случая и десетки ранени. Двамата бяха част от програмата на фестивала „Astroworld“, който се проведе на 5 ноември, когато при все още неизяснени обстоятелства публиката от около 50 хил. души започва панически да настъпва напред към сцената, причинявайки смъртта на осемте жертви.

Делото е заведено срещу двамата рапъри и организаторите „Live Nation“ от един от ранените зрители, пише „Гардиън“ и отбелязва, че се очаква ищците да нараснат. В публикация в Туитър Скот, който по време на инцидента е бил на сцената, сподели, че е „напълно опустошен“, и заяви, че ще „работи заедно с обществото в Хюстън, за да подкрепи и подпомогне семействата в нужда“.

„Сред публиката настана хаос и хората започнаха да се блъскат. Мнозина се обърнаха за помощ към охраната, наета от „Live Nation Entertainment“, но бяха игнорирани“, се казва в документите по делото.

Изтъква се още, че ситуацията не е прецедент за концертна проява на Травис Скот. Делото е заведено и срещу Дрейк, тъй като по време на изпълнението на Скот той се присъединява към него на сцената.

„Когато Дрейк се качи на сцената заедно с Травис Скот, той спомогна за подтикването на публиката към хаос, въпреки че беше наясно с поведението на Скот преди това“, се казва в документите.

Концертът не бил спрян веднага след фаталния инцидент, посочват ищецът. Според очевидци рапърът на няколко пъти прекъснал изпълнението си, виждайки паниката сред хората на първите редове. По-късно, когато последиците от блъсканицата станали ясни, концертът бил прекратен и медицинските екипи влезли сред публиката.

Фестивалът трябваше да продължи и на 6 ноември в Хюстън, но втората концертна вечер бе отменена.

Осемте жертви са на възраст между 14 и 27 години. В разследването участват отделите „Убийство“ и „Наркотици“ на полицията в Хюстън. Проверяват се слуховете дали хаосът не е започнал заради човек от публиката, който се опитвал да инжектира околните с дрога.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС