Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съдят Тейлър Суифт за $42 млн. за кражба на песен

Американски изпълнител твърди, че ключови фрази в нейно парче всъщност са негови

Предполагаемият ощетен първо опитал с добро, но сега съди Тейлър Суифт за 42 милиона долара. - Съдят Тейлър Суифт за $42 млн. за кражба на песен

Предполагаемият ощетен първо опитал с добро, но сега съди Тейлър Суифт за 42 милиона долара.

Тейлър Суифт е съдена за 42 милиона долара за кражбата на текста на песента ѝ от 2014 г. Shake It Off. Искът идва от американския аренби изпълнител Джеси Бреъм, според когото Суифт е задигнала думи от парчето Haters Gone Hate от 2013 г. Освен финансовата компенсация, Бреъм държи и името му да се впише като автор на песента.

Shake It Off оглави музикалните класации по света скоро след излизането си. Клипът на парчето е гледан повече от 1,1 милиарда пъти в YouTube, разказва Би Би Си.

Според Бреъм той има авторско право върху фразите haters gone hate и playas gone play, които са включени в припева на песента на Суифт като:

Cause the players gonna play, play, play, play, play

And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate

Отвъд сходството в текста, двете парчета нямат нищо общо в музикално отношение.

Пред „Ню Йорк Таймс“ рапърът заявява, че няма начин Суифт да е написала текста си независимо от неговата песен, тъй като тя притежава същите ключови фрази. По думите му той вече четири или пет пък се е обръщал към лейбъла ѝ за проблема. Първоначално искал само да бъде вписан като автор и да получи селфи с певицата, но получил отговори, че няма основания.

„Смятах да оставя нещата така, но тази песен си е моя в края на краищата“, заключава той.

По-рано тази година и друго подобно съдебно дело разтърси музикалния бизнес. Американски съд постанови, че Фарел Уилямс и Робин Тик трябва да изплатят над 7 милиона долара на наследниците на Марвин Гей, тъй като песента им от 2013 г. Blurred Lines е доста близка по звучене с парчето на Гей от 1977 г. Got to Give It Up.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg