Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съдят в Хага собственик на радио за пропаганда на геноцид

28 години след избиването на народа тутси в Руанда светът търси възмездие от главния подстрекател

Емануел Алтит (в средата), адвокат на подсъдимия Фелисиен Кабуга, в Международния съд в Хага. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Съдят в Хага собственик на радио за пропаганда на геноцид

Емануел Алтит (в средата), адвокат на подсъдимия Фелисиен Кабуга, в Международния съд в Хага. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдебен процес срещу собственик на радиостанция в Руанда от времето на геноцида през 1994 г. започна в Международния съд в Хага, съобщават световните агенции. 89-годишният Фелисиен Кабуга, основател и спонсор на „Радиото на хилядите хълмове“, е обвинен в това, че дейността на радиомрежата е станала една от основните причини за геноцида над народа тутси в гражданската война преди 30-ина години.

Сътрудници на радиостанцията са били изключително хора от народа хуту, а основната информационна политика на „Радиото на хилядите хълмове“ е била разпалване на ненавист към народа тутси. Радиото често сравнявало тутси с хлебарки и твърдяло, че масовото им убиване е добро дело. В предаванията са идентифицирали конкретни хора като тутси и в ефир са съобщавали адресите им. След това в Руанда започва тримесечен геноцид на многочислените хуту над тутси, в който загиват между 500 хил. и 1 милион души. Прокуратурата на Международния остатъчен механизъм за криминални трибунали е заявила, че дейността на радиостанцията е една от главните причини за геноцида.

Кабуга е избягвал правосъдието в продължение на 23 години, но през 2020 г. е заловен от френските власти в наета къща близо до Париж. Трибуналът на ООН сега го обвинява в геноцид, публично подстрекателство към геноцид, заговор за осъществяване на геноцид и престъпления против човечеството.

По данни на Стивън Рап, бивш главен прокурор на Международния криминален трибунал за Руанда, Кабуга е избягал в Швейцария през 1994 г. и е опитал да получи убежище. По-късно е бил засичан и в други европейски страни. Установил се е обаче в Кения, където е живял до 1997 г., когато трибуналът на ООН му е предявил официално обвинение. През 2001 г. ООН са замразили банковите му сметки, а през 2002 г. правителството на САЩ е определило награда от 5 млн. долара за залавянето на Кабуга. Той обаче е успял да се укрива чак до 2020 г., когато е бил заловен от франските правоохранителни органи, след като са проследили обаждания до роднините му.

Кабуга е трябвало да бъде съден в Аруша, град в Танзания, където е разположена щаб квартирата на трибунала на ООН за Руанда, но медицински експерти са преценили, че транспортирането му може да застраши здравето му. Затова съдебният процес е бил пренесен в Хага. Заради възрастта на обвиняемия заседанията се провеждат само три пъти седмично и само по два часа на ден.

Според „Ню Йорк Таймс“ съдът над Фелисиен Кабуга вероятно ще бъде последното голямо дело за трибунала за Руанда, който официално прекрати работа през 2016 г. За цялото си съществуване трибуналът е разгледал над 80 дела и е произнесъл над 60 присъди, засягащи хиляди обвиняеми.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg