Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съединението прави силата в НДК

Емил Табаков дирижира в един концерт два симфонични оркестъра, които е ръководил през годините. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Съединението прави силата в НДК

Емил Табаков дирижира в един концерт два симфонични оркестъра, които е ръководил през годините. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Снощи (27 юни) в зала 1 на НДК, след двата химна – на България и на Европа, прозвуча по един вълнуващ начин Симфония № 8 на Малер в изпълнение на над 400 човека.

Искам по този повод да кажа няколко нетипични за днешното време думи, които всеки от нас смята, че знае, които бяха слоган на Председателството, които никой не зачита и които седят на сградата на родния парламент:

„Съединението прави силата“.

Симфоничните оркестри на Софийската филхармония и Българското национално радио, заедно със смесените си хорове и детските хорове на двата института, както и техните ръководители, обединиха творческия си потенциал под ръководството на Емил Табаков, който е бил главен диригент и на двата състава и който още преди няколко десетилетия е записал всичките симфонии на Малер!

Два симфонични оркестъра и четири хора излязоха заедно на сцената в зала 1. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Синдикатите на музикалните състави на БНР, които страдат от обидно ниски заплати, имаха възможността, ако решат, в знак на протест да провалят това изключително музикално събитие, но не го направиха!

Столичната община подкрепи концерта финансово, с което го направи въобще възможен!

Министерството на Европредседателството възприе идеята да закрие шестмесечното събитие не с нещо, което да им донесе по-висок рейтинг, а с концерт със сериозна класическа музика!

Министерството на транспорта промени целия си график, за да освободи зала 1 за единствената възможна на място репетиция на обединените състави.

Техническите служби на зала „България“ преустройваха залата буквално всеки ден в продължение на две седмици, за да могат да се осъществят основните репетиции за концерта.

Екипите на НДК бяха през цялото време на разположение, помагащи с всичко, с което могат.

Министърът на културата Боил Банов се намеси драстично няколко пъти през последните месеци, спасявайки в най-тежките моменти проекта от провал.

БНР и БНТ запечатаха концерта за историята.

Музикалните, техническите, маркетинговите и административните екипи на Софийската филхармония се съдраха от работа, за да бъде осъществено събитието, за което мнозина смятаха, че не е възможно да се случи в днешните условия у нас.

Какво друго е това, ако не националният ни девиз в действие?

Съединението прави силата!


*Директор на Софийската филхармония, организатор на концерта за закриването на българското председателство на Съвета на ЕС, диригент.

Текстът е от Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах