Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сафет Халид стана герой на „Франс прес“

В „Гардиън“ препечатват историята за спасителя на щъркели от България, чийто пример предизвика вълна от подкрепа за замръзналите птици

Сафет Халид споделя пред „Франс прес“, че вече е получил няколко клъввания по ръката от „гостите“ си, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му. Снимка: Личен архив - Сафет Халид стана герой на „Франс прес“

Сафет Халид споделя пред „Франс прес“, че вече е получил няколко клъввания по ръката от „гостите“ си, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му. Снимка: Личен архив

Българинът от село Зарица Сафет Халид, спасил щъркели от измръзване, стана герой и в европейските медии. „Франс прес“ описа добрата му постъпка и историята му попадна в редица чужди медии, между които и британския „Гардиън“. Под заглавие „Българи се втурват да спасяват колония стресирани и измръзнали щъркели“, „Франс прес“ разказва как Сафет увлече десетки негови сънародници да последват добрия му пример.

Какво бихте направили, ако попаднете на множество стресирани щъркели, покрити с лед и налягали из заснежено поле? В България хората ги прибират у дома си, пише френската агенция. Внезапно застудяване в североизточната част на страната прикова на земята стотици мигриращи птици тази седмица и покри крилата им с лед.

„Намерих пет замръзнали щъркела близо до пътя към селото онзи ден – разказва 53-годишният Сафет Халид пред чуждата медия. – Прибрах ги вкъщи, запалих печката, за да се стоплят и ги нахраних с риба.“

Халид, служител по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи и други от региона също последваха примера му, вследствие на което повече от 40 птици бяха приютени в къщите, гаражите и плевните на хората.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Експерти поясняват, че замръзналите криле на щъркелите са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо кацнали по клоните на дърветата, както обикновено. Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора обяснява пред „Франс прес“, че това е първият път, в който вижда толкова много бедстващи щъркели в България. Тя призова хората да „избягват да прибират у дома си всеки щъркел, а само тези, които са пострадали, ранени или със замръзнали криле“ и подчерта, че всяка спасена птица трябва да се върне в природата колкото е възможно по-бързо.

Халид разкрива пред журналистите, че планира да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – докато преминат силните ветрове, минусовите температури и снежните бури, а според прогнозата лошото време ще продължи до края на седмицата.

Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че вече е получил няколко клъввания по ръката, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му.

Медията отбелязва, че през 2016-а в България са били преброени почти 6 хил. обитаеми щъркелови гнезда, което е с около хиляда повече, отколкото са били преди десет години.

Вижте още: ВЪЛШЕБСТВО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах