Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съглашение: Бюджетът за култура трябва да стане 850 млн. лв.

Това гласи Пакт, приет от министър Вежди Рашидов и от първите 6 политически сили

Приносът на целия културен сектор в последните пет години е около 4% от брутния вътрешен продукт, а в него се влага едва 0,5%. - Съглашение: Бюджетът за култура трябва да стане 850 млн. лв.

Приносът на целия културен сектор в последните пет години е около 4% от брутния вътрешен продукт, а в него се влага едва 0,5%.

Парите за култура у нас трябва да бъдат около 850 млн. лв. на година, т.е. финансирането трябва да бъде увеличено до 1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това гласи Пактът за култура на Обсерваторията по икономика на културата, приет от министър Рашидов, както и на предизборен дебат от първите 6 политически сили, разкрива директорът на Обсерваторията Диана Андреева в интервю за „Дневник“. 

Андреева е сред малкото експерти, които се занимават с икономика на културния сектор и културни политики в България. Преподава в УНСС, Нов български университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Според нея финансирането на културата не може да се отчете като успешно или достатъчно с увеличение на бюджета на Министерството на културата от 6 млн. лева – парите за творците за 2015 г. се вдигат от 120 на 126 млн. лв.

Диана Андрееве уточнява, че това не е цялата сума, която ще бъде инвестирана в култура у нас през годината. Към сметката влизат и разходите на общините за култура, които са близо 1,5 пъти повече от тези на Министерството на културата. Така творците у нас се финансират с около 430 млн. лева годишно, или с около 0,5% от БВП.

„Искам да подчертая, че Пактът за култура не се ограничава до тъй често цитирания 1%, – продължава Андреева. – В него влиза Националната десетгодишна стратегия за културата и нейното реално практическо приложение. Това е най-важното предложение в момента и мотив на няколко пъти да сме спирали стратегията заради финансовото осигуряване на стратегическите оперативни цели в нея.

Стратегията ще бъде приета и предадена на Министерски съвет не с увеличение от 6 млн., а с държавническо отношение. Защото битува неправилното схващане, че в културата се излива един публичен ресурс без достатъчна ефективност и ефикасност.“

Андреева твърди, че приносът на целия културен сектор в последните пет години е около 4% от БВП, и подчертава, че това се случва по време на икономическа криза.

Според нея във финансирането на културата трябва да се въведе двустепенност – един делегиран бюджет за чисто комерсиални постановки, които привличат зрителите и имат дълъг живот, и друг стандарт и методика, когато се поставя високо изкуство.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС