Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Саката в романтичен концерт на Филхармонията

Саша Гьотцел, главен гост диригент на Софийска филхармония, се завръща в Зала „България”

29-годишният виртуозен пианист Томоки Саката ще излезе пред публиката в Зала „България“ на 27 октомври. Снимка: Софийска филхармония - Саката в романтичен концерт на Филхармонията

29-годишният виртуозен пианист Томоки Саката ще излезе пред публиката в Зала „България“ на 27 октомври. Снимка: Софийска филхармония

Романтична програма е подготвила Софийската филхармония за 27 октомври, когато ѝ главният гост-диригент Саша Гьотцел ще се завърне в Зала „България“ заедно с млад, но вече много търсен по световните сцени пианист – Томоки Саката. 

С опит от най-престижните зали в Европа, Азия, САЩ и Африка, японецът ще има първа среща с българската публика, на която ще представи един от най-обичаните концерти за пиано – №2 от Ференц Лист. В програмата ще звучат и увертюрата „Римски карнавал“ от Берлиоз, Прелюд към драмата „Белязаните“ от Франц Шрекер и „Морето“ от Клод Дебюси.

Роден в Нагоя, Япония, през 1993 г., Томоки Саката взема първите си уроци по пиано на петгодишна възраст. От деветгодишна възраст той ходи на уроци при Хидето Нишикава, при когото учи и във факултета по музика на Токийския национален университет за изящни изкуства и музика. Ходил е на майсторски класове с Пиер-Лоран Емар, Дмитрий Башкиров, Иван Моравец, Уилям Грант Наборе, Петер Рьосел, Тамас Васари.

Томоки печели награди в различни конкурси от 2007 г., когато е едва 14-годишен. Взима Сребърната награда на ІХ Международен конкурс за пиано на Шопен в Азия. През 2011 г. той е един от 9-те полуфиналисти на 9-ия Международен конкурс за пиано на Ференц Лист и участва в Пражкото музикално представление, където беше удостоен с наградата „Иван Моравец“. През 2013 г., на 19 години, той е най-младият финалист на Международния клавирен конкурс „Van Cliburn“.

Саката вече е участвал в различни концерти във Виена, Прага, Утрехт и Осака. Изнася рецитали в Париж, Женева, Лугано, Наленчув, Йокохама и Токио. Като камерен музикант е свирил с Хамао Фудживара и Риосуке Хори, бивш главен виолончелист от Симфоничния оркестър на NHK, както и със струнен квартет „Брентано“. Като солист той свири с Токийския градски филхармоничен оркестър под ръководството на Чикара Ивамура и Хикотаро Язаки, със Симфоничния оркестър на Хамамацу под ръководството на Хакару Мацуока, с Люблинската филхармония под ръководството на Кипрос Марку, с Филхармоничния оркестър на Сендай под ръководството на Паскал Веро и със Симфоничния оркестър на Форт Уърт под ръководството на Леонард Слаткин.

През 2021 г. японският пианист печели 4-та награда на конкурса „Кралица Елизабет“. През 2016-a с единодушно гласуване той печели първа награда заедно с шест специални награди на Международния конкурс за пиано „Ференц Лист“ в Будапеща.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg