Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съкращения в културата без сценичните изкуства

10% от служителите в библиотеките, музеите и галериите ще останат без работа

В театрите, оперите и оркестрите съкращения няма да има. Снимка: Румен Добрев - Съкращения в културата без сценичните изкуства

В театрите, оперите и оркестрите съкращения няма да има. Снимка: Румен Добрев

Съкращения в културата, която е на държавна издръжка, няма да има за сценичните изкуства. Това става ясно от изявление, разпространено от висшето арт ведомство в отговор на намерението на синдикатите да стачкуват, за да защитят онези 10% от музеите, галериите и библиотеките, които ще загубят работата си.

„Правителството намали с 10% числеността на персонала във второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на културата, с изключение на прилагащите делегиран бюджет – се казва в съобщението до медиите. – Целта е числеността на администрацията да бъде приведена в съответствие с параметрите, заложени в Закона за бюджета на Република България за 2015 г. Съгласно постановлението за изпълнението на държавния бюджет, до края на месец март 2015 г. министрите трябва да представят в Министерския съвет за одобрение програми за структурни и функционални реформи в съответния сектор с цел повишаване на ефективността на публичните разходи. Първостепенните разпоредители с бюджет следва да разработят и мерки за оптимизиране на разходите за персонал до размера им, утвърден с годишния закон за бюджета.“

От министерството на Вежди Рашидов уточняват, че на делегиран бюджет са всичките 23 училища по изкуствата и културата, както и държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Съкращения в тези второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на културата няма да има, защото там средствата за служителите не са регулирани.

Орязани ще бъдат щатните бройки в държавните музеи и художествените галерии, в Националния институт за недвижимо културно наследство, в Националната филмотека, както и в самото Министерство на културата.

За да обясни защо се налагат съкращения в културата, арт ведомството кани представители на Синдиката на работещите в музеи и галерии към Независима синдикална федерация „Култура” – КНСБ и на Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа” на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество. На тази среща синдикалистите ще получат информация как се формират основните бюджетни параметри в културата за 2015 г.

По-голям процент от всички съкращения в системата на Министерството на културата се пада на бюджетните програми „Опазване на движимото културно наследство” и „Подпомагане на развитието на българската култура и изкуства”, защото „от общо 104 второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на културата, 74 културни института прилагат делегиран бюджет и поради това сами определят числеността на персонала си. От останалите 30 организации повечето са в програма „Опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства” и „Подпомагане развитието на българската култура и изкуства”, поради което относителният дял на намалението на числеността на персонала при тях логично е и по-голям.“

От „Стамболийски“ № 17 казват, че бюджетните средства за опазване на културно-историческото ни наследство няма да бъдат намалявани.

На въпроса защо са увеличени средствата за фестивали, конкурси и събития в бюджета на Министерство на културата за 2015 г., от ведомството на Рашидов уточняват: „С ежегодните Закони за държавния бюджет до миналата година в централния бюджет към министъра на финансите се планираха целеви разходи за култура, които текущо и поетапно през годината с постановления на Министерския съвет се предоставяха по бюджета на Министерството на културата. Със Закона за държавния бюджет за 2015 г. тези средства бяха утвърдени директно по бюджета на Министерството на културата, откъдето произтича и увеличението на разходите в сравнение с предходната година с около 6 млн. лева. С това се обяснява и увеличението на средствата за съфинансиране на фестивали и други културни събития, за подкрепа на филмовото изкуство, за археологически проучвания, както и за организациите, прилагащи делегиран бюджет.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90