Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съкровища от България на „първите владетели на Европа“ гастролират в САЩ

Ценности от Варненското златно съкровище, Боровското съкровище и други експонати ще обиколят Ню Йорк, Чикаго и Квебек

Находки от Голямата могила до с. Златиница, открити в могилен гроб на тракийски аристократ. Снимка: НИМ - Съкровища от България на „първите владетели на Европа“ гастролират в САЩ

Находки от Голямата могила до с. Златиница, открити в могилен гроб на тракийски аристократ. Снимка: НИМ

Три български музея изпращат някои от най-ценните си експонати за пътуваща изложба в Америка, част от проекта „Първите владетели на Европа“. Националният исторически музей в София, Регионалният исторически музей в Русе и Регионалния исторически музей във Варна ще бъдат представени зад океана в експозиция по инициатива на музея „Фийлд“ в Чикаго.

Първата им спирка е Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк. Откриването е днес, 21 септември, под надслов „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“. Колекцията представя културни ценности от единадесет държави от Стария континент, и от България ще бъдат показани Боровското съкровище от първата половина на IV в. преди н.е.; находки от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV век пр. н. е., включващи: уникален златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро. Със своята ювелирна изработка впечатляващ е и златният наушник от първата половина на III век пр. н.е., открит край Синеморец, с древногръцката богиня на победата Нике, управляваща колесница с два коня.

Д-р Петранка Неделчева от НИМ представя находки от Боровското съкровище. Снимка: НИМ

Към САЩ са заминали общо 32 експоната, запазили духа на народите, населяващи нашите земи в ранните епохи на развитие на цивилизациите.

Изложбата, която има за цел да разкрие историята за това как хората са придобили власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната, ще бъде достъпна за посетители в Ню Йорк до 19 февруари 2023 г., преди да отпътува за Чикаго. Там страната ни ще бъде представена и от част от Варненското съкровище, изпратено от Историческия музей във Варна.

През следващите две години по проекта ще бъдат реализирани поредица от изложби, които ще запознаят американската публика с археологически артефакти от региона, простиращ се от Стара планина до Карпатския басейн.

Втора спирка на изложбата е музеят „Фийлд“ в Чикаго, експонатите ще бъдат изложени там през месец март 2023 г. Третата е в Канадският музей за история в Гатино, Квебек.

„Изключително щастлива съм, че тази изложба се реализира в мащаб, който ще представи пред северноамериканската публика историята на Европа от древни времена, част от която сме и ние, българите – коментира доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. –  Не случайно зад реализацията на този проект стои Националният исторически музей. Със своите фондове и експерти, музеят се явява най-богатата културна институция, съхраняваща артефакти от всички исторически епохи, представяща огромната роля на Балканите в създаването, развитието и упадъка на древните цивилизации. Радвам се, че нашите сънародници отвъд океана ще могат да се докоснат до изяществото на предмети с културно значение.“

Златен наушник (обеца), изобразяващ богинята на победата Нике, управляваща колесница. Снимка: НИМ

Изложбата включва също ценни артефакти от неолита до желязната епоха, показвайки над 200 рядко излагани ритуални експоната от 27 музейни институции, които пренасят публиката в бита и вярванията на древните цивилизации на Балканите.

„Най-големият смисъл за нашето участие е в изграждането на връзки с българската общност в Северна Америка, която разпознава музея „Фийлд“ като свой приятел – допълва проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе. – Не по-малко важна е научната общност, която чрез артефактите на Русенския музей ще се докосне до йерархиите  в древните общества, формирали ритуали и памет за първите владетели на Европа.“

Проектът „Първите владетели на Европа“ е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа. Българското участие се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Интересно съвпадение е, че с тази изложба България отново впечатлява американската публика в Чикаго точно 130 години след първото участие на вече свободната ни държава в международно събитие, отбелязват от НИМ. През 1893 г. България е поканена да участва със свой щанд на Световното изложение в Чикаго, описано и в емблематичната творба на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“.

Сред инициаторите на уникалния по рода си проект е д-р Петранка Неделчева, ръководител „Експозиционна и международна дейност“ в НИМ, която прекарва две години в Чикаго по време на своята постдокторска специализация в музея „Фийлд“, реализирана със стипендия на Фондация „Америка за България“. В този период се заражда и идеята за представянето на богатото ни културно наследство в Чикаго, където е и най-голямата българска общност.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg