Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съкровища за 8 млрд. евро в НИМ без охрана

Полицията ще пази музеите само след заплащане, според новия закон за МВР

Предметите от Панагюрското златно съкровище са едни от най-ценните експонати на Националния исторически музей. - Съкровища за 8 млрд. евро в НИМ без охрана

Предметите от Панагюрското златно съкровище са едни от най-ценните експонати на Националния исторически музей.

Полицията отказва да охранява най-голямата съкровищница на България – Националният исторически музей! Това съобщи по Би Ти Ви директорът му Божидар Димитров.

Причината за тревогата му е новият Закон за МВР, който бе приет в последните дни от управлението на кабинета „Орешарски“. Според него полицията занапред ще пази само стратегически обекти. А между тях не попадат музеите, в които се съхраняват най-ценните притежания на държавата. За охраната им МВР вече ще иска заплащане.

„Един ден си играхме и изчислихме каква е стойността на предметите в музея, – разкри Димитров. – По европейски цени излязоха някъде около 8 млрд. евро!“

Божидар Димитров е пословичен с главозамайващите етикети и стойности, които поставя с лекота на древни артефакти. Истината е, че съкровищата в Историческия музей са безценни, невъзможно е да бъдат оценени по пазарни цени, тъй като са със статут „Национално богатство“. Те никога няма да попаднат в реални търговски условия, на търг и пр., където би могло да се установи цената на Панагюрското съкровище, Вълчитрънското, Рогозенското…

Но Димитров не случайно хвърля цифрата 8 милиарда в общественото пространство. Бобмастичният й размер има за цел да впечатли всеки зрител, дори този, който не е стъпвал в НИМ, и да предизвика възмущението му от безгрижието на властта, оставила музеите без охрана.

На въпрос дали Божидар Димитров е известил новия министър на културата Мартин Иванов за опасността НИМ да остане без полицейски надзор, историкът отвърна: „Днес сигурно ще се информира…“. Да съобщиш за един проблем първо на обществото чрез телевизията, преди да информираш преди това властта, явно се превръща в норма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg