Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Съкровищата на Божков да се преместят в трезорите на БНБ, поискал Минеков

СЕМ глобява БНТ с 20 хил. лв., но министър Велислав Минеков ги отказва срещу ново право на отговор

Според министъра на културата Велислав Минеков, ако не са били предвидени средства за възстановяване на разходите в киното, холивудските продукции са щели да бъдат заснети в Сърбия или Албания. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Съкровищата на Божков да се преместят в трезорите на БНБ, поискал Минеков

Според министъра на културата Велислав Минеков, ако не са били предвидени средства за възстановяване на разходите в киното, холивудските продукции са щели да бъдат заснети в Сърбия или Албания. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Притеснения относно дейността на дружествата „Аудиовидео Орфей“, филмова студия „Време“, „Реставрация“ ЕАД и др. изрази министър Велислав Минеков в онлайн разговор със зрители на страницата на Министерски съвет във Фейсбук. Той заяви, че предстои смяна на директорски съвети в дружествата, които са под шапката на министерството.

Предстои да бъдат затворени и някои музеи и филиали на музеи, които не се радват на голяма посещаемост по думите на министъра. Без да назовава конкретни имена, той обяви, че миналата седмица е получил сметка за 6200 лв. за електричество от един музей, посетен през миналия месец от четирима души.

Следващата седмица заедно с министъра на икономиката проф. Минеков ще обяви създаването на държавен център за изкуство в сграда, която „много красива, но е останала недовършена поради корупция“. В новата държавна институция ще има център за млади художници, които ще бъдат обучавани как да предлагат своето изкуство на пазара, ще има зала за конференции, зала за театрални постановки, за прожекции. В контекста на тази инициатива министърът заяви, че ще предложи фонд „Култура“ да отпуска стипендии за млади художници.

На въпрос за реконструкцията на Халите и превръщането на сградата в магазин от веригата „Кауфланд“, министърът отговори, че това не засяга Министерството на културата, но то ще държи да се запази фасадата, вътрешната конструкция и да се възстанови фонтана вътре.

Проф. Минеков широко разви темата за българските културни центрове в чужбина, заявявайки, че те не са за работа с българската диаспора, а за представяне на страната в държавата, в която се намират.

„Българскит културен център не е дом за емигранти и нещастници, които търсят своите приятели“, категоричен беше министърът.

Според него досега дейността им е била подчинена на интересите на министрите на културата.

„Фестивалите, организирани от БКИ, са били разходки и командировки на добри симпатични хора с име в съответните изкуства, но нищо повече от това“, бяха думите на проф. Минеков.

Той твърди, че по време на Ковид-пандемията е трябвало всички екипи от българските културни центрове в чужбина да се приберат в България и да работят онлайн оттук, за да не се правят излишни разходи.

Министърът обеща, че ще бъде изработена нова методика за избор на директори на културни институции. В момента има „имитация на жури“, каза той.

Министерството на културата е отправило искане до Специализираната прокуратура да бъдат преместени всички ценности от колекцията на Васил Божков, които в момента са в хранилища към музеите под шапката на министерството. Неговото предложение е да бъдат съхранени в трезорите на Българска народна банка, тъй като ценността им е несъмнена, но пък не се знае преди проучване дали са оригинали.

Упреци към читалищата по места отправи в публичната си изява министърът. Според него голяма част от тях са на подчинение на местните кметове, които са ги превърнали в политически клубове. Като пример как трябва да се организира читалищна дейност, проф. Минеков даде културните клубове в Турция, създадени от Ататюрк.

По темата с фалшивите новини министърът на културата заяви, че всъщност в България няма истински частни и независими медии, защото всички са получавали средства за медийно представяне от държавни институции и даде за пример Ръководството за въздушно движение, което е плащало за медийно обслужване.

„Не разбирам за какво са му на РВД медийни публикации“, заяви министърът.

Той нарече плащанията на държавните институции към медиите „подкупи“.

„Служебното правителство плати предизборните услуги на предишното правителство“, каза министър Минеков, обяснявайки, че е подписал заповедите за персоналните пенсии за музиканти, отпуснати от 44-тото НС.

Той отново подчерта, че трудно работи с Национален фонд „Култура“, чийто Управителен съвет още не може да избере изпълняващ длъжността на мястото на подалия оставка изпълнителен директор Борислав Геронтиев. Според него раздадените по проекти в Ковид-пандемията 21 млн. лв. за подпомагане на затворената култура са били „предизборни раздавания на пари“.

Темата с възстановяването на разходи за кинопродукция, по която вчера бе дадена пресконференция в „Ню Бояна“, министърът коментира с думите:

„Става дума за голяма инвестиция, а това е помощ. Станахме известни – България е известна като зона за снимане на скъпи продукции“.

Според него, ако не са били предвидени средства за възстановяване на разходите, холивудските продукции са щели да бъдат заснети в Сърбия или Албания.

Вижте още: ДЪРЖАВАТА ДАВА 20 МЛН. ЛВ. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РАЗХОДИ ЗА ЧУЖДО И НАШЕ КИНО, СНИМАНО У НАС

Отговорът от СЕМ на писмото относно правото на отговор в БНТ е дошъл с огромно закъснение при Велислав Минеков. В този отговор СЕМ са обявили, че ще глобят националната телевизия с 20 хил. лв., но понеже това не е наказание за генералния директор, а за данъкоплатците, проф. Минеков смята да поиска ново право на отговор вместо глоба за БНТ.

На финала професорът говори за Червената къща, като помоли вече никога тя да не бъде наричана така, а да се приема като ателието на Андрей Николов, с което той усеща и лична връзка, защото неговият баща е живял и работил там като ученик на големия български скулптор.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg