POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съкровището от крепостта Калиакра – татарска плячка

Вероятно е било заграбено по време на набезите в Добруджанското деспотство

В глинения съд са били съхранявани 957 предмета с изключителна стойност. Снимка: НИМ - Съкровището от крепостта Калиакра – татарска плячка

В глинения съд са били съхранявани 957 предмета с изключителна стойност. Снимка: НИМ

Богато съкровище, скрито в малко глинено гърне, бе открито при археологически разкопки на 17 август в крепостта Калиакра. Находката включва 957 предмета с изключителна стойност. Учените предполагат, че скъпоценностите са били укрити в края на XIV в., по време на някое от драматичните нападения в Карвуна, столицата на Добруджанското деспотство, съобщават от НИМ.

Гърнето е открито под пода на помещение, опожарено в края на XIV в. В глинения съд са били съхранявани 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато. Археологическият екип се ръководи от директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, в него участват археолози от НИМ, НАИМ, дипломанти на Пловдивския и Софийския университети, студенти от НБУ и Шуменски университет.

След първоначалния преглед на част от предметите учените констатират, че около 60% от тях са сребърни османски монети, но има и немалко български. Акчетата са основно от времето на султан Баязид Йелдъръм (1389-1402) и малка част на неговият предшественик Мурад I (1362- 1389).

Снимка: НИМ

Снимка: НИМ

Едно от нападенията над Карвуна е описано в хроника, в която е отбелязано, че през 1399 г. татарите от ордата на Актав нападат Варна и други градове по Северното Черноморие. През 1401 г. татарите на Актав, който е бил известен като Добруджанския татар, били разгромени и разселени в различни селища като Провадия, Русокастро и др. И по думите на д-р Петрунова, възможно е един от техните военачалници да е събрал откритото на Калиакра съкровище. Заграбил скъпоценностите от различни хора и места, татаринът вероятно ги е скрил под пода на къщата си, малко преди тя да бъде опожарена.

При проучванията през 2014 – 2017 г., в същата сграда са намерени част от сребърен обков от църковна книга, катарама за колан от бял нефрит, както и колективна находка от 26 медни мангъра (малки медни монета) на Баязид І Йълдъръм.

Къщата на татарина е построена върху руините на антични постройки и около нея археолозите са открили богати погребения от XIV в. В един от гробовете през 2014 г. са намерени три златни монети, хиперперон нумизма, от времето на Никейската династия при управлението на Йоан III Дука Ватаци (1222 – 1254).

Снимка: НИМ

Снимка: НИМ

През годините изследователите са попадали и на още две съкровища на полуострова, значително по-малки от това, но подобни на новооткритото. Първото включва 60 акчета на Баязид, открити разпилени по пода на опожарено жилище. Второто е намерено в малка каничка, където са съхранявани 80 акчета, също от времето на Баязид, един сръбски грош, 2 чифта златни и няколко единични обици и други дребни накити.

Снимка: НИМ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg