Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съкровището от „Света Неделя“ в снимки

Кметът на София Йорданка Фандъкова показа как изглеждат монетите на Селвий Калист

Богаството, което се състои от 2976 сребърни римски монети, е намерено в скрито керамично гърне с капак.  - Съкровището от „Света Неделя“ в снимки

Богаството, което се състои от 2976 сребърни римски монети, е намерено в скрито керамично гърне с капак.

Скрито съкровище на близо две хиляди години бе открито преди дни при разкопките под столичния площад „Света Неделя“. Сега кметът на София Йорданка Фандъкова показа във „Фейсбук“ снимки на част от имането, събирано около един век от фамилията на заможния Селвий Калист и държано от него в специален тайник в т.нар. Голяма сграда на древна Сердика.

Богаството, което се състои от 2976 сребърни римски монети, е било в керамично гърне с капак. Най-ранните монети в колекцията са от времето на император Веспасиан (69-79 г.), а най-късните – на Комод (177-192 г.). Представени са обаче почти всички императори и техните съпруги, дъщери или сестри от династията на Антонините – Нерва, Траян, Хадриан, Антонин Пий, Сабина, Фаустина Старша, Фаустина Младша, Криспина, Луцила.

За личността на самия Селвий Калист, римлянин с гръцко име, все още се гадае, но първоначалните хипотези сочат, че е бил много заможен човек, с достъп до двореца, каквато е вероятната функция на Голямата сграда.

В момента се извършва консервация на ценната находка – най-голямото съкровище от монети, откривано в Сердика. След това и след каталогизация, имането ще стане достояние на столичани и гостите на града в Музея за история на София.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте съкровището от Сердика в снимки:

2

3

4

5

6

7

8

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах