Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Саксофонистът Джо Ловано с концерт в София

Американският музикант се качва на сцената заедно с Биг бенда на БНР

Своята широка популярност Ловано дължи на съвместните проекти с китариста Джон Скофийлд. Снимка: Джими Кац - Саксофонистът Джо Ловано с концерт в София

Своята широка популярност Ловано дължи на съвместните проекти с китариста Джон Скофийлд. Снимка: Джими Кац

Знаменитият американски саксофонист Джо Ловано ще свири с Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев от 20 часа на 27 април (понеделник) на сцената на „София лайв клуб“. Музикантът, който е носител на три награди „Грами“, гостува в София като първа точка от голямо европейско турне и вече репетира с българските музиканти.

Интересът на джазмена към България не е случаен. Контрабасистът Петър Славов в последните няколко години е част от Us Five и Europa Quartet на Джо Ловано. Славов е носител на световната награда за най-добър малък ансамбъл за 2012 на American Jazz Journalist Association като басист на Us Five и така става първият българин, носител на тази престижна награда.

Действащ творец и новатор в период от развитието на джаза, когато на пръв поглед радикалните иновации са отминали, Джо Ловано обединява стилистични елементи от коренно различни епохи в собствен стил. Звученето му е характерно с изразност, лишена от многословие и с усещане за лекота, характерни за най-добрите импровизатори в джаза. Ловано не приема влияния – той ги поглъща, така че когато свири стандарти, е така безметежен, както и когато импровизира.

Джо Ловано започва да свири от дете, като има щастието да попадне в обсега на музиката на големи имена като Дизи Гилеспи, Джеймс Мууди, Сони Стит и много други. Завършва музикалният колеж „Бъркли“, като проявява интерес към джаз експерименализма на 60-те, под влиянието на имена като Джон Колтрейн, Джими Гюфър и Орнет Колман.

Своята широка популярност той дължи на съвместните проекти с китариста Джон Скофийлд, с когото правят турнета и записи в продължение на 3 години. За него Скофийлд казва: „Ловано познава дълбините на звука – мисли върху ефекта, който различните инструменти имат върху личността . С усещането си за суинг и фин нюанс, ми напомня за най-добрите от старата школа“.

Концертът на Джо Ловано е част от фестивала JAZZit, представен от Музикална къща БНР за трета поредна година. Погледнато в исторически план, джазът лежи в основата на повечето съвременни музикални стилове, като създава изцяло нова, социално и обществено отговорна публика, обобщават организаторите. Музикална къща БНР и Биг бенда на Българско национално радио имат за цел да осигурят на българската публика досег с някои от най-значимите фигури от световната джаз сцена, а от това печели както публиката, така и самите изпълнители.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg