Салма Хайек призова за по-ниско заплащане за мъжете в Холивуд

Ако наистина държат на равноправието с жените, трябва да приемат орязване на хонорарите им, твърди звездата

„Актьорът трябва да разбере, че ако бюджетът на филма е 10 милиона долара, а той иска 9,7 млн., ще бъде трудно да се говори за равенство. По-скоро няма да има филм“, казва Салма Хайек. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Салма Хайек призова за по-ниско заплащане за мъжете в Холивуд

„Актьорът трябва да разбере, че ако бюджетът на филма е 10 милиона долара, а той иска 9,7 млн., ще бъде трудно да се говори за равенство. По-скоро няма да има филм“, казва Салма Хайек. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актрисата Салма Хайек, която е един от водещите гласове в движенията #MeToo и Time’s Up, смята, че високоплатените мъже звезди трябва да направят жертви, съобщава „Франс прес“.

„Проблемът не е само в продуцентите, които трябва да коригират голямата разлика в заплащанията. Това зависи и от самите актьори“, казва Хайек в разговор на тема „Жените са на ход“ на филмовия фестивал в Кан.

„Времето изтече. Досега ви беше добре, но вече е време да бъдете щедри с актрисите – твърди мексиканката. – Ако актьорите искат толкова надути хонорари, няма да остане нищо за актрисите. Актьорът трябва да разбере, че ако бюджетът на филма е 10 милиона долара, а той иска 9,7 млн., ще бъде трудно да се говори за равенство. По-скоро няма да има филм.“

„Сигурно ще ме намразят, че казвам това – смята Хайек. – Надявам се, че ще мога да си намеря някаква друга работа...“

Америка за България

Хайек, станала известна с „Десперадо“, наскоро обвини магната Харви Уайнстийн, че я заплашил „да ѝ счупи капачките на коленете“, след като отхвърлила сексуалните му аванси по време на снимките на „Фрида“.

Актрисата и продуцент, която твърди, че е продала доста проекти, оглавявани от жени, „които се опитвах да направя от 10 години“, след като скандала с Уайнстийн разтърси Холивуд, смята, че промяната вече е започнала:

„Някои мъже са ужасени. Хищниците се изпокриха. Тази атмосфера се усеща много осезателно“.

Хайек каза, че в момента е трудно да наемат известни жени сценаристи и режисьори в САЩ, тъй като студията вече са ги ангажирали в опит да отговорят на обществените настроения. Но тя предупреди, че „преодоляването на несъответствията в заплащането ще отнеме известно време… защото те все още искат да ви плащат толкова, колкото са са ви плащали преди“.

Bookshop 300×250 2

Според Хайек мъжете не бива да се страхуват от промяна в баланса на половете.

„За мен сега е много вълнуващо време, защото хората имат възможност да преосмислят какво означава да си мъж, а това идва с много свобода. Много красиви мирни мъже също са ставали жертва на тормоз от страна на мъже, които мислят, че мъжката идентичност е пряко свързана с насилието“, добави актрисата.

Вижте още: КАН 2018: КЕЙТ БЛАНШЕТ ОГЛАВИ ПРОТЕСТ НА ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ

ДС