Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Салман Рушди плати висока цена…“

Отвращение и шок от нападението изказаха Джоан Роулинг, Стивън Кинг, Иън Макюън, Георги Господинов...

Салман Рушди на събитие в Картахена, Колумбия, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Салман Рушди плати висока цена…“

Салман Рушди на събитие в Картахена, Колумбия, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публичната атака над Салман Рушди от 12 август в Ню Йорк остави демократичния свят дълбоко шокиран. Сляпата агресия на нападателя повали писателя, осъден на смърт преди 33 години от религиозния водач на Иран аятолах Хомейни. Авторът на „Сатанински строфи“ в моменти е на командно дишане в болница в Иъри, Пенсилвания.

Вижте още: САЛМАН РУШДИ НА КОМАНДНО ДИШАНЕ

Писатели, издатели и публични личности от цял свят осъдиха нападението.

„Салман Рушди плати висока цена – коментира Уилям Нигаард, норвежки издател, тежко ранен през 1993 г. заради публикуването на творбите на писателя. – Той е водещ автор, означава толкова много за литературата и в САЩ успя да открие хубав живот.“

Писателят Иън Маккюън написа:

„Тази ужасяваща атака над моя приятел Салман представлява нападение над свободата на мисълта и словото, на които се основават нашите права и свободи. Салман вдъхновено защитаваше преследваните писатели и журналисти по цял свят. Човек с такъв талант и кураж няма да бъде възпрепятстван.“

Халед Хосейни, автор на „Хиляда сияйни слънца“ и „Ловецът на хвърчила“, коментира:

„Дълбоко съм ужасен от тази атака над Салман Рушди. Моля се за неговото възстановяване. Неговият глас е жизненоважен и не може да бъде заглушен.“

„Отвратен съм, че сър Салман Рушди е бил намушкан, упражнявайки право, което никога не бива да спрем да защитаваме – коментира Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания. – Мислите ми са с близките му хора. Надяваме се, че е добре.“

Още един политик осъди атаката, френският президент Еманюел Макрон:

„В продължение на 33 години Салман Рушди бе въплъщение на свободата и битката срещу мракобесието. Сега той стана жертва на атака, провокирана от омраза и варварство. Неговата битка е и наша“.

Британската писателка Дж. К. Роулинг, създателка на поредицата за Хари Потър, сподели новината за нападението над Рушди с кратък коментар в Туитър:

„Ужасяващи новини. Отвратена съм. Дано се оправи“.

„Надявам се, че Салман Рушди е добре“, написа американският писател Стивън Кинг.

От организацията П.Е.Н. – Америка излязоха с изявление, подписано от директорката Сузан Носел:

„За пръв път преживяваме подобен инцидент на публична атака срещу писател на американска земя. Само часове преди атаката, в петък сутринта, Салман ми изпрати имейл, за да помогна с настаняването на украински писатели, нуждаещи се от безопасно убежище от сериозните опасности, пред които са изправени.

Салман Рушди и друг път е бил на прицел заради думите си, но никога не се поколеба. Той посвети неизчерпаемата си енергия в помагането на други, които са уязвими и застрашени. Въпреки че не знаем мотивите за тази атака, всички онези по света, които са посрещали думите с насилие или са призовавали към агресия, са виновни за легитимирането на това нападение срещу писател, докато той е бил ангажиран с работата си да се свърже с читателите. Нашите мисли и молитви сега са с нашия безстрашен Салман, желаейки му пълно и бързо възстановяване“.

Българският П.Е.Н.-център също осъди нападението с декларация:

„В продължение на десетилетия той живее под сянката на фетва и смъртни заплахи, отстоява твърдо позициите си, като по този начин се превръща в пример и символ на доблест за всички свободолюбиви творци по света“.

С пост във Фейсбук излезе и българският писател Георги Господинов:

„Отвратителен акт. С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90