Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Салман Рушди пуска онлайн новата си новела – за да общува свободно с читателите си

Открил си е профил в дигитална платформа, където ще публикува не само свои творби, а и „истории, които са ме развълнували, впечатлили, отегчили или дори възмутили - от книги, филми, телевизията или театъра“

Салман Рушди на представяне на книгата му „Кишот“ в Берлин през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Салман Рушди пуска онлайн новата си новела – за да общува свободно с читателите си

Салман Рушди на представяне на книгата му „Кишот“ в Берлин през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писателят Салман Рушди ще публикува нова новела, както и разкази и рецензии за литературни произведения и филми онлайн в дигиталната платформа „Събстак“ (Substack). Авторът сподели вълнението си да изпробва нов формат и се надява с него да има възможността да общува с читателите си повече и да се изразява по-свободно.

„Наскоро, в тази странна година и половина, силно ме привлече идеята да изпробвам неща, които никога не съм правил досега“, разказва Рушди пред „Гардиън“.

Инициативата идва от „Събстак“, които се свързват с литературния агент на писателя. Сайтът служи като платформа, в която различни автори могат да публикуват свои текстове онлайн или под формата на нюзлетъри към имейлите на потребителите. В нея се предлагат както свободни материали, така и платено съдържание срещу абонамент.

Писателят е изненадан в списъка с авторите в платформата да открие имена като Пати Смит и Етгар Керет:

Гледах профила на Керет в „Събстак“ и той е толкова забавен и приятен… Явно си прекарва чудесно, докато прави това“.

Салман Рушди също решава да опита. Така на 1 септември авторът обяви създаването на свой собствен профил. В своя нюзлетър със заглавие „Salman’s Sea of Stories“ (Морето от приказки на Салман), препратка към романа му „Харун и морето от приказки“, Рушди обяви, че веднъж седмично ще публикува разкази и други материали:

„Истории, които са ме развълнували, впечатлили, отегчили или дори възмутили – от книги, филми, телевизията или театъра, както и истории, които просто съм си измислил“.

Някои от тези текстове ще бъдат безплатни, а други ще бъдат достъпни с платен абонамент. Сред тях е и едно по-голямо ново произведение – новелата „The Seventh Wave“ (Седмата вълна), която Рушди планира да публикува последователно на части. В творбата, написана в стила на Новата вълна в киното, главните герои са филмов режисьор и актьор и сюжетът е изпълнен „с обрати и гангстери“.

„Винаги съм искал да пиша за филми“, казва писателят и споделя, че по време на пандемията си е съставил програма за повторно гледане на филмите, които са го накарали да се влюби в киното като по-млад – „френската Нова вълна, италианската Нова вълна, всички останали велики филми от 60-те и 70-те“.

Рушди определя издаването на „The Seventh Wave“ като „дигитален експеримент“ и се вълнува да последва примера на голяма част от класиците, публикували произведенията си на части в периодични издания. Писателят дава пример с издаването на романа „Клариса“ на Самюел Ричардсън:

„Неговите читатели очаквали накрая тя да се влюби в мъжа. Но той я изнасилва. Ричардсън получил доста писма от читателите си, които казвали, че въпреки този ужасен акт, все още искат онова, което смятат за щастлив край – и той решително отказал да им го даде. Никога не съм правил това – да публикувам нещо, което хората могат да коментират, докато то все още продължава да се издава.“

Рушди не отхвърля идеята да промени някой свой текст след отзив на читател, но „това трябва да бъде много добро предложение“. Все пак, смята авторът, „понякога се случва някой да каже нещо за някого от персонажите, за което не сте се замисляли, докато сте писали. Ако някой каже например „О, това е интересно, искам да чуя малко повече“, тогава може би ще им дам малко повече“.

Писателят не смята да използва „Събстак“ като политическа платформа, макар да признава, че някои събития – например тези в Афганистан – биха могли да го принудят да вземе позиция. Свободата на словото е важна тема за Рушди, заради чийто роман „Сатанински строфи“ през 1989 година аятолах Хомейни издава религиозен декрет срещу писателя и обявява награда за убийството му.

„Потенциално нещо такова [като „Събстак“] би могло да даде възможност да се чуят различни гласове“, смята авторът.

За включването си в „Събстак“ в първата си публикация в платформата Рушди обобщава пред читателите:

„Смисълът на това е да имам по-близки отношения с читателите и да говоря свободно, без никакви посредници. Тук сме само ние, само вие и аз (…). Надявам се да се насладите на пътешествието. Ще се опитам да го направя забавно“.

Едновременно с това, отбелязват от „Гардиън“, писателят осъзнава, че публикувайки свои творби онлайн, за малко се отдръпва от любимата си медия – книгата.

„Хората говорят за смъртта на романа почти от раждането му… Но истинското старомодно нещо, хартиената книга, е невероятно живо. И ето, че аз ще направя още един опит, предполагам, да я убия“, шегува се авторът.

Салман Рушди е автор на редица романи, сборници с есета, както и нехудожествена литература. През 2021-а на българския пазар излязоха книгите му „Кишот“ (издателство „Колибри“) и „Усмивката на ягуара“ (издателство „Вакон“).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС