Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Салман Рушди след нападението: Бил съм и по-добре, но извадих късмет

Не искам хората да четат новата ми книга, само защото съм оцелял, казва писателят в първото си интервю след атаката

Салман Рушди загуби зрението на едното си око след нападението в Ню Йорк. Снимка: Личен архив/Туитър - Салман Рушди след нападението: Бил съм и по-добре, но извадих късмет

Салман Рушди загуби зрението на едното си око след нападението в Ню Йорк. Снимка: Личен архив/Туитър

Чувствам се благодарен и щастлив, че оцелях нападението, заяви Салман Рушди пред „Ню Йоркър“ в първото си интервю след атаката над него в Ню Йорк, в която едва не се раздели с живота си. Писателят бе нападнат по време на публична лекция през август 2022 г. от 24-годишен американски гражданин, роден в семейството на ливански емигранти, и бе намушкан многократно, включително във врата и главата.

След шест седмици възстановяване Рушди е загубил зрението в едното си око и трудно движи едната си ръка.

„Извадих късмет – казва Рушди в интервюто. – У мен преобладава чувството на благодарност.

Обвиненият в опит за убийство на Рушди Хади Матар не потвърждава изрично, че е бил провокиран от издадената фетва за главата на Рушди, но и до днес мнозина мюсюлмани смятат, че книгата на писателя „Сатанински строфи“ богохулства в начина си на изобразяване на пророка Мохамед.

Рушди обаче вини единствено Матар за атаката, казва той в краткото интервю за „Ню Йоркър“, и не смята, че отговорността е върху охраната на публичното събитие в Ню Йорк. Посетителите на събитието не са били проверявани с детектори за оръжие и други опасни предмети, а дейността им е била ограничена до проверка на билетите, отбелязва „Гардиън“.

„През всички тези години опитвам много усилено да избегна обвиненията и горчивината – казва писателят. – Не мисля, че изглеждат добре. Един от начините, с които се справям със случилото се, е да гледам напред, а не назад. Утре е по-важно от вчера.“

Рушди сподели и благодарността си към хората на публичната лекция, които първи са се отзовали да помогнат на нападнатия писател преди пристигането на линейката. По-сериозните му наранявания вече са заздравели, казва той и споделя напредъка си: след физиотерапия вече може да движи някои от пръстите на засегнатата си ръка.

„Мога да ходя. Има части от тялото ми, които непрекъснато се нуждаят от прегледи, все пак това бе колосално нападение. Бил съм и по-добре, разбира се. Но предвид това, което се случи, не съм толкова зле.“

Интервюто с Рушди излиза дни преди премиерата на новия му роман „Victory City“ (Градът на победата), написан преди атаката в Ню Йорк. Книгата няма да бъде съпроводена от обичайните промоционални събития с участието на автора, заяви публицистът му Андрю Уайли. В нея Рушди разказва легенда за едно момиче, поетеса, което създава град и цивилизация изцяло със силата на думите си.

Вижте още: САЛМАН РУШДИ С НОВА КНИГА СЛЕД НАПАДЕНИЕТО

Надявам се, че хората ще посегнат към книгата заради историята в нея, а не единствено заради факта, че съм оцелял, отбелязва писателят:

„Винаги съм се опитвал да избегна ролята на жертва. И изведнъж се получава така, че казваш „Някой заби ножа си в мен, горкият аз!“. И понякога си го мисля, но това, което не минава през ума ми е „Ето това искам да чувстват хората, когато четат книгата ми“. Искам единствено да бъдат омагьосани от историята, тя да ги понесе“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС