Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сам Елиът за „Силата на кучето“: Каубоите изглеждат като стриптийзьори

Актьорът с остра критика към един от филмите с големи шансове за „Оскар“

Сам Елиът като Върджил Ърп в сцена от уестърна „Тумбстоун“, 1993 г. - Сам Елиът за „Силата на кучето“: Каубоите изглеждат като стриптийзьори

Сам Елиът като Върджил Ърп в сцена от уестърна „Тумбстоун“, 1993 г.

„Силата на кучето“ е ужасен филм, смята актьорът Сам Елиът, чиято кариера преминава предимно в участие в уестърни. 77-годишният актьор бе гост на подкаста на Марк Марон и сподели крайно отрицателното си мнение за драмата на Джейн Кемпиън, фаворит за най-добър филм на предстоящите награди „Оскар“.

Повод да изрази недоволството си публично станало ревю на филма в „Ню Йорк Таймс“, в което филмовият критик на изданието Манола Дарджис определя „Силата на кучето“ за „дисекция на американския мит“.

„Какво по дяволите, помислих си – казва Елиът. – Дисекция на американския мит… Приличаше по-скоро на – как се казваха онези стриптийз танцьори от Ню Йорк с вратовръзките и нищо друго? „Чипендейлс“!  Каубоите във филма приличаха на „Чипендейлс“. Разхождат се насам-натам с широките си кожени панталони и без ризи. Има всякакви алюзии за хомосексуалността.“

„Да, мисля, че това е идеята на филма“, отговаря му водещият Марон.

Джейн Кемпиън е брилянтна режисьорка и всички нейни предходни филми са чудесни, смята Елиът. Но този път се е захванала с материя, която не разбира, посочва актьорът.

„Какво по дяволите знае тази жена от Нова Зеландия за американския Запад? – пита той. – И защо заснема филма си в Нова Зеландия и ни го представя като Монтана.“

Вижте още: „СИЛАТА НА КУЧЕТО“ С 12 НОМИНАЦИИ ЗА „ОСКАР“

Истинският мит в „Силата на кучето“ е, че персонажите се изхранват с добитък – наскоро актьорът приключил снимките на нов уестърн в Тексас, където екипът на филма срещнал големи семейства, препитаващи се точно като каубои.

„С други думи митът не е мит, а реалност –  обяснява той. – Колкото до Бенедикт Къмбърбач, той така и не събу каубойските си панталони. Имаше два чифта, вълнени и кожени. Каквото и да прави, той не свали тези широки панталони, а на гърба на кон го видях може би само веднъж. И човек се пита къде е уестърнът в този уестърн?“

„Силата на кучето“ има 12 номинации за „Оскар“, включително за най-добър филм, режисьор и актьор в главна роля (Бенедикт Къмбърбач).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90