Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Самият живот: Пиано в бежански лагер (видео)

Ай Вейвей покани млада сирийка в Идомени да посвири за първи път от три години насам

Младата сирийка се опитва да достигне до Германия, където съпругът ѝ живее от 18 месеца.  - Самият живот: Пиано в бежански лагер (видео)

Младата сирийка се опитва да достигне до Германия, където съпругът ѝ живее от 18 месеца.

Китайският художник Ай Вейвей засне сирийска бежанка, която свири на пиано в сърцето на мигрантски лагер. В събота в Идомени на гръко-македонската граница творецът дисидент постави инструмента насред кална поляна и покани сирийката Нур ал-Хзам да изпълни нещо, разказва британският „Телеграф“.

В момента младата жена се опитва да достигне до Германия, където съпругът ѝ живее от 18 месеца. Пред журналисти Ай Вейвей разказа, че тя е изучавала пиано, но се е наложило да спре със заниманията си заради войната в родината си и не е докосвала клавишите от три години.

Той добави още, че събитието е било нещо много повече от изпълнение или концерт – че то е „самият живот“, доказателство, че „изкуството ще надделее над войната“.

Ай Вейвей работи по няколко проекта с бежанци в Европа. Той прекарва доста време и на гръцкия остров Лесбос.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС