Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съмнения, че къщата на Толкин ще бъде превърната в религиозен център

Тръстът „Толкин“ не подкрепи каузата за купуването на дома на Професора в Оксфорд и превръщането му в литературен център

Къщата, в която Джон Р. Р. Толкин и семейството му се настаняват през 1930 г. Снимка: Breckon & Breckon - Съмнения, че къщата на Толкин ще бъде превърната в религиозен център

Къщата, в която Джон Р. Р. Толкин и семейството му се настаняват през 1930 г. Снимка: Breckon & Breckon

Противоречия обграждат благотворителната кауза за купуването на къщата, в която Дж. Р. Р. Толкин пише „Властелинът на пръстените“, и превръщането ѝ в литературен център за събития и творческо писане. Според някои целта на начинанието е да акцентира върху религиозната принадлежност на писателя. 

Началото на проекта „Нортмур“ бе поставено миналата седмица с идеята да събере поне 4 млн. паунда за купуването на голямата къща в Оксфорд. Той бе подкрепен от актьорите във филми по книгите на Проесора Иън Маккелън и Мартин Фрийман. Каузата обаче не се ползва с доверието на попечителския тръст на Толкин, уточнява „Гардиън“.

От страницата на „Нортмур“ в Туитър става ясно, че до момента са събрани 190 хил. паунда. Междувременно някои от дарителите са изразили съмнение към инициативата, тъй като организаторите заявиха, че нямат намерение да връщат събраната сума, ако покупката пропадне или поставената за цел сума не бъде събрана. Други искат да знаят доколко ще се обръща внимание на християнските убеждения на Толкин в бъдещия център.

Вижте още: ЗАДРУГАТА НА ТОЛКИН СЪБИРА ПАРИ ДА КУПИ КЪЩАТА, КЪДЕТО ТОЙ ПИШЕ „ВЛАСТЕЛИНЪТ“

На 8 декември „Толкин Общество“ публично заяви, че няма да подкрепи „Нортмур“, защото нито един експерт по творчеството на писателя няма да бъде ангажиран в управата на бъдещия литературен център, а къщата ще остане затворена за широката публика. Освен това от организацията, която дълги години съществува като основен орган за набиране на средства по каузи, свързани с автора, изразяват притеснения, че литературният център всъщност е фасада на превръщането на къщата в католическо средище.

В проекта „Нортмур“ се заявява, че един от акцентите ще бъде да се „увеличи публичното знание за живота, вярата и работата на Дж. Р. Р. Толкин и Инклингите“. Джулия Голдинг, основателката на дарителската инициатива, пише от „перспектива, базирана на вярата“. Трима от попечителите на „Нортмур“ са активни или оттеглили се директори на християнски организация. Пиар фирмата, която лансира дарителската кампания, е „дългогодишен лидер в промотирането на кампании, базирани на вярата“. Платформите за набиране на средства пък са християнски платформи – „Stewardship“ за Великобритания и „The Signatry“ в САЩ. Втората описва мисията си „да вдъхновява и улеснява революционна библейска щедрост“.

Уточнение за римокатолическата религиозна принадлежност на Професора не е направено до 4 декември, когато в категорията „Често задавани въпроси“ в сайта на проекта се появи твърдение, че проект „Нортмур“ не е религиозна организация и се надява „да приветства хора от всякакви религии, както и нерелигиозните, за да оценят наследството на Толкин“.

„Самият Толкин е отдаден римокатолик и член на Инклингите – група, която включва още К. С. Луис, така че някои хора ще бъдат привлечени в Оксфорд, за да научат повече за това, което е страхотно, но няма да бъде единственият начин да се насладят на Толкин – се казва в сайта на благотворителната организация. – Нашата програма ще отразява широтата на интересите му.“

Колкото до двете християнски платформи за набиране на средства, причината да бъдат избрани, казва Голдинг пред „Гардиън“, е че предлагат организационно улеснение и са успели да организират кампанията за два дни, вместо за няколко седмици. Да, платформите са развити от християнската общност, но не служат само на нейните каузи, уточнява тя.

В отговор на притесненията на дарители, че няма да получат обратно парите си, ако те не отидат за покупката на къщата, Голдинг уверява, че в момента се работи по проблема и до дни той ще бъде разрешен. Причината е, че досега връщането на дарения не е било възможно, и затрудненията са от техническо естество. В случай, че проектът не успее, организаторите ще се консултират с дарителите дали искат парите да им бъдат върнати, или да бъдат вложени в друга кауза, свързана с Толкин и литературата му.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90