Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съмнения около протестната акция на Марина Овсянникова

Депутат от партията на Володимир Зеленски огласи притесненията си за истинността на акцията

Марина Овсянникова развя антивоенен плакат, прекъсвайки новинарска емисия на държавния „Първи канал“. Снимка: Стопкадър - Съмнения около протестната акция на Марина Овсянникова

Марина Овсянникова развя антивоенен плакат, прекъсвайки новинарска емисия на държавния „Първи канал“. Снимка: Стопкадър

Украинският депутат Роман Хришчук от партията „Слуга на народа” постави под съмнение истинността на протестната акция на Марина Овсянникова. Нейното име стана световноизвестно вечерта на 14 март, когато редакторката в държавния „Първи канал“ размаха плакат с призив „Не на войната“ и „Тук ви лъжат“ по време на новинарска емисия.

Овсянникова бързо се превърна в символ на руснаците, които се противопоставят на агресията на Путин в Украйна. Масово се споделя плакатът ѝ, чийто пълен текст гласи „Не на войната! Руснаците са против войната!” на английски език и „Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат!“ на руски. Непосредствено след протестната си акция журналистката е била задържана, съобщи ТАСС, и предстои Следственият комитет на Русия да проведе разследване. Очакванията са, че тя ще бъде обвинена по новия закон на Кремъл, който предвижда до 15 години лишаване от свобода за разпространяване на недостоверна информация за руската„военна операция“ в Украйна, за призиви към санкции и за дискредитиране на въоръжените сили на Русия.

Междувременно правозащитната организация „ОВД Инфо” публикува в Ютюб видеоклип, в който Марина изказва съжаление, че е работила за „кремълската пропаганда“ и заявява:

„Това, което става в момента в Украйна, е престъпление и Русия е страна агресор. Отговорността за тази агресия лежи на съвестта на един единствен човек и този човек се казва Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми – рускиня и те никога не са били врагове“.

Антивоенният плакат на Овсянникова и нейното видеообръщение бяха многократно споделяни в социалните мрежи и се възприеха като символ на здравия разум в Русия. Но някои не са сигурни за истинността на акцията, която за броени часове обиколи световния интернет. Сред тях е и Роман Хришчук, украински депутат от политическа партия „Слуга на народа“.

„Добре, нека поговорим сериозно за това изпълнение в руската телевизия – пише Хришчук и дава начало на поредица от туитове, в които изказва аргументите си. – Марина Овсянникова (жената с плаката) работи като редакторка в „Първи канал“. Тя е част от руската пропагандна машина. В допълнение Марина е записала видео. То звучи като типично антивоенно изявление, с изключение на няколко детайла.

Първо, тя казва, че само Путин е виновен за тази война. Това твърдение е погрешно – мнозинството от руското общество подкрепя Путин, окупацията и войната в Украйна.

Второ: във видеото тя говори за „братските народи“ на Русия и Украйна. Това е основният наратив на руската пропаганда, използвана за оправдание на окупацията в Украйна: „Ние сме братя и трябва да живеем в една държава“.

Подозрително е, че посланията с най-големи букви на плаката на журналистката са изписани на английски, отбелязва той. Нито Русия, нито Украйна използват английския език ежедневно, съответно може да се предположи, че посланието е насочено към западната публика, смята депутатът. Една от възможните причини, според него, е, че „руската икономика умира“ под силния захват на западните санкции. Облекчаването им е необходимо, за да продължи войната и да оцелее управлението на Путин. Възможно е плакатът на Овсянникова да е ход на руската пропаганда, за да забави нови санкции и вместо това да отвлече вниманието с дискусия за „добрите и лошите руснаци“, пише Хришчук.

„Истината е проста. Русия започна война – продължава Хришчук. – Ние трябва да я спрем. Тук в Украйна го правим с оръжия. Нашите съюзници го правят със санкции и ембарго. Половинчатите мерки не проработиха в Крим, затова виждаме, че трябва да продължим до края. Хората в Русия ще страдат заради удара по тяхната икономика, вярно е. Но хората в Украйна в момента умират. Руснаците бомбардират нашите градове, убиват нашите деца. Трябва да направим това, което е необходимо. Руснаците имаха 8 години, за да избегнат тази ескалация на напрежението. Но не направиха нищо.

Така че, моля ви, не вярвайте на нищо, което видите по руската телевизия. Продължавайте да налагате санкции, ембарго, спрете бизнеса с Русия. Помогнете ни да спрем този геноцид на украинци. Бъдете силни, бъдете обединени и изпратете най-после тези проклети самолети!“

Междувременно Центърът за противодействие на дезинформацията в Украйна публикува в Телеграм канала си потвърждение на думите на Хришчук:

„Следващия път, когато видите, че някой притичва в кадър по време на пряк ефир на руска новинарска емисия, добре анализирайте събитието.  По всяка вероятност това е стратегически план да се прехвърли акцентът върху Путин, а хората да снемат от себе си отговорността за престъпното си бездействие.“

Подозренията се засилват след излязлата информация, че Овсянникова е била състудентка на Маргарита Симонян, главен редактор на „Русия днес”, в журналистическия факултет на Кубанския университет, макар че Симонян официално отрече да са се засичали.

Освен това много наблюдатели твърдят, че новинарските емисии на „Първи канал” отдавна не се излъчват на живо, а акцията на Овсянникова е опит да се опровергае това твърдение.

Журналистката от „Новая газета”, вестника, чийто главен редактор получи Нобелова награда за мир, Ирина Тумакова пише в своя Телеграм канал:

„Тоест девойка от „Първи канал”, узряла за постъпка (храбра, няма спор) след дявол знае колко години лъжа и подпалване на мозъци – стана голям герой на Съветския съюз. А маса журналисти, които всички тези години са работили в „Ехо”, в „Дожд”, в „Медуза”, в „Новая газета”, когато разбраха, че ще ги отрежат – или тях лично, или цялото издание – те какво, на разходка ли са излезли? По принцип не понасям всеки героизъм. Но или работиш като журналист, или напълно лъжеш.”

Анализатори на Запад коментират обаче, че дори това да е измислено от руската пропаганда, подозирана, че стои зад мащабна дезинформационна кампания по различни теми като коронавируса и войната, то това „чудо” на журналистката Марина Овсянникова не би могло да се обезцени чрез подобни съмнения. Все пак вълната от взаимни подозрения е съвсем логична на фона на хибридната онлайн война, водена от десетилетия от Русия. Каквато и да е била целта, тази демонстрация на свобода, дързост и смелост, ще подейства по-скоро положително.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg