Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Само един отзив – отрицателен – за филма на Теодор Ушев в Москва

„Ф1.618“ разчетен като опит да се „хвърли камък“ по СССР или Русия

С този кадър от филма „Ф1.618“ е илюстриран отзивът във „Фестивалфилм.ру”. - Само един отзив – отрицателен – за филма на Теодор Ушев в Москва

С този кадър от филма „Ф1.618“ е илюстриран отзивът във „Фестивалфилм.ру”.

Нито една руска медия, включително независимите и антиправителствените, не е отразила изявлението на Теодор Ушев на пресконференцията след медийната прожекция на филма му „Ф1.618“ на Московския фестивал. В посланието си режисьорът заяви, че войната, която Русия започна срещу Украйна, убива руската култура.

Единствената реакция, свързана с българския филм и неговото представяне в Москва, е в киноблог, посветен на фестивалните филми – „Фестивалфилм.ру“, в който е публикувана отрицателна рецензия за творбата на българския режисьор. Публикацията е излязла в деня, когато филмът на Теодор Ушев получи Голямата награда на кинофестивала за независимо кино в Бевърли Хилс, Лос Анджелис.

Предлагаме ви пълен превод на критическия материал със заглавие „Ф1.618“ – несполучлив опит да се хвърли камък по СССР или Русия“*.

„Появата на българския филм „Ф1.618” в основния конкурс на 45-ия Московски международен фестивал предизвика противоречиви чувства. От една страна представителят на българската кинематография винаги предизвиква непресторен интерес, а от друга – въпросите, които са поставени във филма, предизвикват вътрешен протест.
Основната идея на „Ф1.618“ е един от вариантите за развитие на бъдещото човечество през призмата на създаване на безсмъртен човек. Развитието на сюжета върви в разклонена посока, където се налага всеки път да се спираш заради избора между добро и зло, любов и егоизъм, радост и болка.

Изглежда че, както отбелязва самият Теодор Ушев, във филма всичко е съвсем ясно: тиранията е зло, любовта и свободата са добро, но в самия край става ясно, че авторът на филма не е съвсем честен или пред себе си, или пред зрителя. Показвайки на екрана борбата против тиранията и диктатурата, Ушев погребва абсолютно всичко и всички, плъзвайки се по всичко човешко, като при това напълно разрушава изкуството. От всичко това произлиза, че авторът се опитва да намери паралел с някаква ситуация, която той изсмуква от пръстите си и налага върху сегашната ситуация в света, но съвсем се оплита в края, показвайки несъстоятелността на аргументите си. Неволно си спомняш поговорката „Напук на мама ще ми замръзнат ушите“.

Между другото, точно подобно кино още веднъж подчертава, че Русия се отличава с такава свобода, показвайки филм, който трудно би могъл да бъде представен в друга „свободна“ страна. А опитите на Ушев да покаже „задушаващата сила“ на СССР или Русия (изберете сами) претърпяват провал заради своята несъстоятелност на езика на киното. Всъщност това е май единственият плюс на филма – неговият киноезик, изтъкан от смесване на цитати от велики литературни и музикални произведения. Затова като киноексперимент, вдъхновен от киното на 20-те и 30-те години на ХХ век, „Ф1.618“ заслужава внимание. Всичко останало е твърде не намясто.“

Вижте още: ТЕОДОР УШЕВ НЕ ОТИДЕ В МОСКВА, ВКЛЮЧИ СЕ С ОНЛАЙН ПОСЛАНИЕ


* Преводът е на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90