Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Само едно ново лице сред седемте кандидати за директор на БНР

Андон Балтаков ръководи медийна консултантска фирма в САЩ, работил е в Би Би Си, „Асошиейтед прес“ и Си Ен Ен

До извънредния конкурс за генерален директор на БНР се стигна след серия протести срещу методите на управление на Светослав Костов. Снимка: БГНЕС  - Само едно ново лице сред седемте кандидати за директор на БНР

До извънредния конкурс за генерален директор на БНР се стигна след серия протести срещу методите на управление на Светослав Костов. Снимка: БГНЕС

Седем са кандидатите за генерален директор на БНР, сред тях и Андон Балтаков, журналист с богат международен опит. Те трябва да представят пред СЕМ концепции за развитието на общественото радио на 20 и 21 януари, след което предстои гласуване и новият директор на мястото на уволнения Светослав Костов ще стане ясен на 22 януари, съобщава Клуб Z.

Бившият директор, Светослав Костов, бе освободен от поста си на 17 октомври за „нарушаване на Конституцията, заиграване с властта и със синдикализма, груби и безпрецедентни нарушения, липса на отговори на важни въпроси и лош мениджмънт“, проличали по време на краткото му тримесечно управление. Скандалът с БНР, довел до предсрочното освобождаване на Светослав Костов, започна на 12 септември заради отнемането на съдебния ресор от журналистката Силвия Великова и последвалото спиране на програма „Хоризонт“ в диапазона, когато трябваше да върви „Преди всички“, водено от Великова. Редица журналисти разказаха за натиск в Радиото, откакто генерален директор е Костов. Той от своя страна обеща, че ще съди всеки „упражнявал се върху името му“. Костов обаче не е подал документи за сегашната процедура.

Кандидатите са изпълняващият в момента длъжността директор на Радиото Антон Митов, двама бивши директори на медията – Александър Велев (с два мандата от 1998-2001 и от 2016-2019) и Валерий Тодоров (също с два мандата от 2007-2010 и от 2010-2013), Митко Димитров – бивш директор на радио „София“, Жени Гаджалова – бивш главен счетоводител на БНР, Даниела Манолова – отговорен редактор в програма „Христо Ботев“ и Андон Балтаков, работил основно зад граница в медии като „Асошиейтед прес“, Би Би Си и Си Ен Ен.

Митко Димитров, Жени Гаджалова и Даниела Монова са кандидатствали и предишни години за поста. Единственото ново лице в конкурса е Балтаков. В последните 20 години той живее и работи в САЩ, където ръководи консултантска компания в областта на медиите. Завършва висшето си образование в УНСС с икономическа специалност, магистратура по бизнес администрация получава в „Йейл“. Все пак е свързан с БНР – става част от новинарския екип на Радиото през 90-те, където работи до 2000 г. По-късно специализира в Би Би Си, 7 години работи в агенция „Асошиейтед Прес“ в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. По два проекта си партнира с „Ройтерс“, в Си Ен Ен Диджитал е водил бизнес операциите, отбелязва „Капитал“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg