POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Само лидерът на Киргизстан ще присъства на парада в Москва на 9 май

В Русия отменят шествието на „Безсмъртния полк“

Путин и Жапаров в Кремъл една година преди началото на войната срещу Украйна. Снимка: Кремлин.ру - Само лидерът на Киргизстан ще присъства на парада в Москва на 9 май

Путин и Жапаров в Кремъл една година преди началото на войната срещу Украйна. Снимка: Кремлин.ру

Само един чужд лидер ще присъства в Москва на 9 май, когато Русия отбелязва победата над Германия във Втората световна война, съобщава изданието „Ведомости“. Единственият гост от друга държава ще бъде президентът на Киргизстан Садир Жапаров.

Според източниците на „Ведомости“ това ще бъде и времето, когато Путин и Жапаров ще проведат преговори за бъдещото сътрудничество между двете страни.

Миналата година нито един световен лидер не присъства на парада в Москва. Тогава от Кремъл заявиха, че не са канили чужди държавни ръководители.

Това не е юбилей. Това си е наш празник, свят празник за Русия и всички руснаци“, коментира тогава прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Тази година много руски региони са отказали да провеждат парад по повод деня на победата над Германия „от съображения за безопасност“. В Москва и редица други големи градове няма да се проведе и ежегодното шествие на „Безсмъртния полк“, на което роднини на загинали във войните, водени от Русия, излизат с техни снимки, за да почетат паметта им. Мнозина коментират, че отказът от шествието е, за да не се отбележи публично колко руски войници са загинали във войната срещу Украйна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90